Lapsepõlveretro: koorene ja kreemjas plombiir

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsepõlveretro: koorene ja kreemjas plombiir.
Lapsepõlveretro: koorene ja kreemjas plombiir. Foto: Eva Palu

Kokaraamatu «Jäätised ja sorbetid. Masinaga ja ilma» autor Eva Palu õpetab tegema klassikalist plombiirijäätist.

See koorene ja kreemjas jäätis tuletab paljudele meelde lapsepõlvelemmikut. Retsepti leidmisel sai Eva Palu abi venekeelsest kokanduskirjandusest, kus plombiiri nimega jäätis on endiselt laialt levinud.

2,5 liitrit

•    4 munakollast

•    2 dl 10% rõõska koort

•    5 dl 35% rõõska koort

•    1 dl suhkrut

•    1 tl vanillisuhkrut

Klopi munakollased suhkru ja vanillisuhkruga lahti.

Kuumuta 10% koor paksupõhjalises potis keemiseni ja nirista pidevalt segades munakollaste sisse. Kalla tagasi potti ja kuumuta madalal tulel pidevalt segades, kuni mass pakseneb. Tõsta tulelt, kalla läbi sõela ja jahuta täielikult – pärast toatemperatuurini jõudmist veel vähemalt kolm-neli tundi või üle öö külmkapis.

Vahusta külmkapikülma 35% koort mikseriga, kuni sellest on saanud pehme vaht. Sega ülejäänud massiga.

Pane mass võimalikult laia põhjaga külmutuskindlasse nõusse – vali nõu, milles saad jäätist mikserdada – ja tõsta sügavkülmikusse.

45 minuti kuni tunni aja möödudes peaks jäätis olema pealt ja külgedelt juba tahenenud. Klopi see esmalt lusikaga läbi ja mikserda siis vahuseks ja ühtlaseks. Tee nii ehk külmuta ja mikserda veel kaks-kolm korda, kuni mass on juba üsna paks. Jäta siis veel paariks tunniks sügavkülma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles