Tunniajane trenn teeb tasa terve päeva paigal istumise

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Südame tervist ja kehakaalu ei mõjuta ainuüksi see, kui palju sa treenid, vaid ka see, kui palju aega veedad sa püsti või liikudes, mitte istudes.

Järjekordselt on läbi viidud uuring, millega tehti kindlaks, et istumine võib tervisele ohtlik olla. Õnneks selgus sama uuringu käigus ka see, et pole tarvis just palju vaeva näha, et istumise kahjulikku mõju vähendada, kirjutab Time.com.

Kuna treeningu positiivne mõju südamele on suurem kui istumise negatiivne mõju, siis piisab vaid ühe tunni pikkusest trennist, et tasa teha seda, kui oled 6-7 tundi paigal istunud. 

Teadlased, keda juhtis dr Jarett Berry, palusid uuringu 2223 osalejal seitse päeva kanda kiirendusmõõturiga sarnast seadet, et jälgida osalejate aktiivsust ja seda, kui palju nad päevas istuvad. Tulemused näitasid, et istuva eluviisiga inimeste süda on nõrgem kui aktiivsetel inimestel.

Teadlaste sõnul ei peaks muretsema niivõrd palju sellepärast, kui tihti keegi jõusaali jõuab või kui pikalt trenni jaksab teha, vaid hoopis sellepärast, et päeva jooksul võimalikult vähe istuda. 

«Ka need inimesed, kes regulaarselt trenni teevad, veedavad suure osa oma ajast siiski mitte treenides,» sõnas Berry. «Ja tuleb välja, et see, mida me teeme trennivälisel ajal, on meie tervisele väga tähtis. Kui me mõistame seda, siis oleme suutelised muutma oma suhtumist treeningusse.»

Berry lisas, et iga liigutus, alates kõndimisest, trepi kasutamisest kuni toolil nihelemiseni, on parem kui täiesti liikumatult paigal istumine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles