Seitse kasulikku fakti peavalu kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peavalu on levinud terviseprobleem, mis võib meid kõiki aeg-ajalt kimbutada. Seetõttu on hea teada, mis võib peavalusid mõjutada ja mis aitab peavalusid vähendada.

1. Peavalu võib mõjutada see, mida sa sööd

Ameerika peavalu ühenduse juht Seymour Diamond ütles, et vähemalt veerand tema patsientidest on peavaludest vabanenud pärast seda, kui on oma menüüst teatud toiduained välja jätnud, kirjutab Good Housekeeping. Diamond tõi eraldi välja näiteks teatud juustusordid, šokolaadi, alkoholi ja kuivatatud liha.  Veel võib peavalu tekitada see, kui inimene on hommiku- või lõunasöögi vahele jätnud. Diamond soovitab neil, kel tekib sageli peavalusid, süüa iga päev täpselt samadel kellaaegadel.

2. Ka ilmaolud mõjutavad meie aju

Ilmastikumuutused võivad teatud inimestel peavalusid põhjustada. Cincinnati ülikooli teadlased avastasid, et kroonilise peavalu käes kannatavatel inimestel on 31 protsenti suurem risk peavalu ja 28 protsenti suurem risk migreeni kogeda, kui väljas lööb nende kodu lähedal äikest.

3. Unega ei tohi liiale minna ega uneaega liigselt limiteerida

Peavalu võib tekitada näiteks see, kui sa hommikul mitu korda äratust edasi lükkad. Samas ei tohiks ka liiga pikalt magada, sest ka see võib peavalu põhjustada. Kuna nädalavahetusel on meie unemuster teistsugune kui nädala sees, siis kogevad paljud inimesed Diamondi sõnul nädalavahetuse migreeni. Selleks, et korralikult puhata, ära söö midagi rasvast enne uneaega, lülita teler umbes tunnike enne magamist välja ja mine igal õhtul samal kellaajal voodisse. 

4. Ka stress tekitab valu

Võib-olla oled tähele pannud, et peavalu kimbutab sind siis, kui pead mõne tähtsa projekti lõpetama või kui mõni tähtaeg on lähedal. Diamond soovitab sel puhul proovida stressi vähendavaid meetodeid, et peavalu leevendada.

5. Peavalu võib mõjutada see, kuidas sa istud

Halb rüht ja küürus istumine võivad mitmeid probleeme tekitada. Lahendus? Seisa sirgelt, hoia oma pead sirgelt ja liiguta õlgasid aeglaselt tahapoole. Näole ja peale mõjub koormavalt ka see, kui sa arvutiekraani vaadates silmi kissitad. Veendu, et oleksid arvutiekraanist normaalsel kaugusel ega pea silmi liigselt pingutama.

6. Peavalude põhjuseks võib olla menstruatsioon

Ameerikas kogutud statistika põhjal on tehtud kindlaks, et 28 miljonist ameeriklasest, kes kogeb migreene, 70 protsenti on naised. Kui meeste hormoonide tase on suhteliselt stabiilne, siis naiste oma muutub menstruaaltsükli jooksul pidevalt. Diamondi sõnul pole sel juhul mingi ime, et naised kogevad rohkem pingepeavalusid, sest naistel on geneetiline soodumus peavalusid kogeda. 

Peavalu võivad põhjustada ka beebipillid. Suukaudsed rasestumisvastased vahendid sisaldavad östrogeeni, millega keha kiirelt harjub. Kui keha ei saa tänu beebipillidele tavapärast östrogeeni kogust, võib tekkida peavalu. 

7. Peavalu võivad tekitada ka teised ravimid

Peaaegu kõigi ravimite infolehtedel on kirjas, et üheks võimalikuks kõrvalmõjuks on peavalu. Iroonilisel kombel võib taolise hoiatuse leida ka valuvaigistite infolehelt. Kui tarbid aspiriini või ibuprofeeni rohkem kui paaril päeval nädalas, harjub keha ravimiga ja kui sa lõpetad nende võtmise, võib tekkida peavalu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles