Mobiiltelefoni juuresolek kohtingul pidurdab suhte arengut

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeval on tavaline näha inimesi kohtingul, kelle lahutamatuks kaaslaseks on mobiiltelefon. Uuringu järgi mõjub telefon suhte arengule halvasti juba siis, kui see lebab lihtsalt laua peal ja seda ei kasutata.

Nutitelefonid on muutunud tähtsaks osaks meie sotsiaalelust. Me kasutame neid, et sõprade, kolleegide ja pereliikmetega kiirelt ühendust võtta, kirjutab Psychology Today. Telefonid on ka osa tänapäevastest romantilistest suhetest - partnerid saadavad nendega üksteisele sõnumeid ja kasutavad neid helistamiseks. Mobiiltelefonid on head, sest võimaldavad kiirelt teineteisega ühendust saada. Kuid samas on nende kasutamisel suured kõrvalnähud.

Mõnikord tegelevad inimesed rohkem oma telefoniga kui oma kaaslasega. Kindlasti oled näinud paari, kus üks osapool tegeleb oma telefoniga ja teine istub tegevusetult tema vastas. Samuti võid sa ise olla viibinud seltskonnas, kus telefonile pööratakse rohkem tähelepanu kui sulle. See on märk sellest, et mobiiltelefonid mõjuvad suhetele häirivalt. Mõnikord tundub, et telefon on inimeste jaoks tähtsam kui oma partner.

Huvitaval kombel häirib ka pelgalt telefoni juuresolek ilma selle kasutamiseta suhtlust ja mõjub suhtele halvasti. Korraldatud uuringus anti võõrastele inimestele lihtne ülesanne: vestelge inimesega, keda sa äsja kohtasid. Peale seda hindasid vestluskaaslased suhtluse kvaliteeti, tekkinud usaldustunnet ja tõenäosust sõpruse väljakujunemiseks. Mõnele paarile jäeti vestluse ajaks mobiiltelefon lauale. See telefon ei kuulunud mitte kummalegi inimesele ning see ei helisenud ega teinud häält kogu aja vältel. See lihtsalt lebas laua peal. Uuringust selgus, et kõigest telefoni juuresolek vähendab suhtluse kvaliteeti. Eriti võis täheldada seda siis, kui kaaslased rääkisid isiklikel teemadel.

Miks võib pelgalt telefoni juuresolek pidurdada suhte arengut? Kõige tõenäolisemalt on selle põhjuseks tähelepanu hajumine. Telefon paneb inimesi keskenduma oma partneri asemel muudele asjadele. Mobiiltelefonid tõmbavad tähelepanu isegi siis, kui neid ei kasutata. Kui sul on telefon kohtingu ajal laua peal, siis sa hakkad mõtlema, mida sa telefoniga teha võiksid. Sul tuleb mõttesse, et sa võiksid meili kontrollida, Facebookis käia või sõnumeid saata. Kui need mõtted on sulle pähe tulnud, siis võid sa pühendada vähem tähelepanu oma kaaslasele päriselus.

Mõnikord kui paarid on koos väljas, siis võib telefoni kasutamine muutuda ühiseks tegevuseks. Näiteks näitab üks inimene teisele oma telefonist pilte, videosid või uudiseid. Ka see on ebaefektiivne suhtlusvorm kahe inimese vahel. Kui sa keskendud rohkem oma telefonile, siis sinu suhte kvaliteet langeb. Isegi kui sa ei kasuta telefoni ja see lebab lihtsalt laua peal, segab see teie suhte arengut. Seega teise inimesega koos viibides pane oma telefon ära! Keskendu oma kaaslasele ja lase suhtel areneda. Telefon võib mõjuda suhtele ainult siis hästi, kui seda kasutatakse üksteisest lahus olles teineteisega suhtlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles