Nõuandeid, kuidas värskeid puuvilju valida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Puuviljade söömine on kahtlemata tervisele kasulik. Oma menüü saab väga rikkalikuks ja tervislikuks muuta, kui oskad turul või poes värskeid puuvilju valida.

Kõige parem nipp puuviljade valimiseks on oma nägemis- ja haistmismeele kasutamine, samuti tasub kaupa katsuda, sest teatud viljad ei tohiks olla liiga pehmed. Esiteks tasuks vilju aga nuusutada, soovitab iDiva. 

Õunad - õunu on poelettidel küll aastaringselt, aga kodumaiseid õunu saab kõige rohkem suve lõpus ja sügise alguses. Ära osta õunu, mis on liiga pehmed või plekilised. Puuvilja koor peaks olema sile ja terve. Õunu tasuks ka nuusutada, kui lõhn tundub sulle kahtlane või ebameeldiv, jäta vili ostmata. 

Banaan - banaane leidub meie poodides samuti aastaringselt. Kuigi paljud eelistavad osta banaane, mis on laitmatult kollased ja ilusad, ei tasu vältida ka väikeste pruunide täppidega banaane. Pruunid täpid viitavad sellele, et vili on küps ja valmis söömiseks.

Mango - mango värskust saab tuvastada mango koore järgi. Kui koor on juba kergelt kortsu tõmbumas, siis on tegemist üleküpsenud viljaga. Mango koor peaks olema sile ja siidine, siis võid kindel olla, et puuvili on värske. 

Viinamarjad - kõige parem aeg viinamarjade soetamiseks on oktoobrist aprillini. Viinamarjade värskust ja küpsust näitab see, kui kõik marjad on ühtlase suuruse ja värvitooniga. Kontrollida tasuks ka viinamarjade rootse, sest mõnikord võivad need hallitada. 

Granaatõun - granaatõuna sile ja silmatorkava värvusega koor näitab, et tegemist on värske viljaga. Kui granaatõun tundub käes olevat oma suuruse kohta liiga raske, siis võid kindel olla, et selle sees on palju tihedalt asuvaid maitsvaid terakesi. 

Arbuus - suvi pole täiuslik, kui vahepeal ei saa jahutavat arbuusi nautida. Arbuus peaks katsudes tunduma oma suuruse kohta keskmisest raskem, siis on arbuus mahlane ja küps. Kontrolli, et arbuusikoor oleks tugev ning ilma plekkideta.

Apelsinid - apelsinide hooaeg kestab oktoobrist märtsikuuni. Apelsini on silma järgi raske hinnata, sest ka kortsulise koore all võib olla mahlane ja värske sisu. Ka apelsin peaks käes tunduma keskmisest raskem, siis on tegemist mahlase viljaga. Vältida tasuks plekilisi vilju.

Pirnid - pirn peaks katsudes olema tahke ning pirnil ei tohiks olla plekke. Pirni küpsust saab kontrollida vilja kaela järgi. Kuna vili hakkab riknema kõigepealt keskelt, siis tuleks vaadata just kaela, sest sealt on pirn peenem. Pirne tasuks ka nuusutada, rikkaliku lõhna järgi saab aru, et tegemist on küpse viljaga.

Ananass - nuusuta ananassi alumist osa, seal peaks olema magus ananassi lõhn. Katsu ananassi, see ei tohiks olla pehme ega lögane. Ananass peaks olema kollakasroheline. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles