Lugeja küsib: miks ma pärast suurt söömingut ikka nälga tunnen?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks on mõnikord nii, et pärast suurt söömist tunned ikka veel nälga? 

Sellele küsimusele aitab Women's Health Magazine'i vahendusel vastust leida toitumisekspert Ashley Koff.

Esialgu võib tunduda tõesti imelik, et pärast suurt söömist tahaks justkui veel süüa. Mõnikord võib näljatunne lausa nii painavaks muutuda, et õudselt tahaks uuesti toiduga liialdada. Miks see nii juhtub? Pärast ülesöömist on keha tavaliselt väsinud. See väsimustunne käib sageli käsikäes ülesöömise salakavalate partneritega - reisimine, pidutsemine, stress. Või on asi lihtsalt selles, et su keha oli öö läbi üleval ja üritas kogu söödud toitu seedida.

Väsimustunne on aga see, mis tekitab nälga, sest keha vajab toitu, eriti süsivesikuid, et kiiresti energiat saada. Oluline on kohe hommikul anda oma kehale õiges koguses kvaliteetseid toiduaineid (ära väldi süsivesikuid, kuid ära mine nendega ka liiale).

Teine võimalik põhjus, miks sa tunned nälga, võib olla see, et su seedeelundkond ei võta omaks kõiki toiduaineid (või alkoholi), mida tarbisid näiteks eelmisel päeval. Kui oled tavatult palju tualetis käinud või kui väljaheited on tavapärasest erinevad, siis võib asi olla selles, et su keha vajab toitaineid. Joo rohkelt vett ja tarbi pigem vedelaid sööke, milles on rohkelt kaaliumi (kookosvesi, avokaado, kartul).

Kolmas põhjus on see, et sulle võib ainult tunduda, et oled näljane, eriti juhul, kui liialdasid eelnevalt suhkru tarbimisega. Kui arvad, et tunned nälga, joo kõigepealt klaas vett. See aitab kergesti kindlaks teha, kas su keha vajab tõesti toitu või hoopis vedelikku. Ürita vältida ka magusate asjade söömist ja eelista toitainerikkaid vahepalasid. Anna oma kehale võimalus puhata, et keha ja mõistus saaksid paremini keskenduda su tegelikele vajadustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles