Kuidas end dieedihäbistajate vastu kaitsta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Karsklased on juba harjunud sellega, et neilt küsitakse tihti põhjendusi, miks nad ei soovi peol napsi võtta. Tobe küll, aga millegipärast eeldatakse, et alkoholist loobumiseks peab olema mõni sünge põhjus. Samalaadse küsimustetulva alla langevad tihti need, kes on otsustanud oma toitumise kontrolli alla võtta. Ikka leidub neid, kelle meelest on kalorite lugemine või dieedi mainimine naeruväärne.

Küllap sa juba tead, kellest jutt – see on see sõber, kes pööritab silmi, kui eelistad rasvasele roale salatit, et oma tervist hoida. Temaga koos olles tunned end oma valikute pärast ebamugavalt, sest ta ei jäta kommenteerimata, et tema küll ei pea kaloreid lugema või magustoidust loobuma. «Miks sa nii vähe sööd?» uurib ta ja pakub sulle veel üht kommi.

Tema kõrvale ilmub peagi teinegi sõber, kes häbistab sind, kui julged mokaotsast paotada, et oled dieedil. Kuna uuringud on näidanud, et sõprade mõju on kaalust alla võtmisel väga oluline, tasub valmis olla selleks, kui mõni sõber peaks taas su püüdlustesse halvustavalt suhtuma.

Total Beauty pakub välja lahendusi, kuidas end selliste arvamuseavaldajate eest kaitsta.

Ära maini sõna «dieet»

Kuna «dieedil» on üsna negatiivne varjund, tasub seda sõna vältida. Nagunii on see mitmetähenduslik ja tekitab väärarusaamu. Selle asemel oleks mõistlik öelda, et tahad teadlikult toituda. Tõenäoliselt ei jää dieedihäbistaja ka sellega rahule ja leiab ikka, kuidas kehvasti öelda. Kui tead, et sel sõbral on kalduvus toitumisest numbrit teha, leia temaga peale söömise teisi ühiseid tegevusi. Soovitavalt sportikke tegevusi.

Selgita, miks sa maiustest loobud

Sul võib olla sõber või töökaaslane, kes on harjunud palju küpsetama ja pakub tihti maiustusi või saiakesi. Tema jaoks on ühine maiustamine seltskondlik tegevus ja ta võib solvuda, kui sa ei taha tema uusi pirukaid proovida. Sel juhul katsu talle seletada, et üritad tervislikumalt toituda ja kui ta tahab sinuga koos olla, võiksite pärast tööpäeva hoopis koos jalutama minna. Ütle selgelt välja, et sinu eesmärk on alla võtta ja sul on lihtsam, kui isuäratavad küpsetised ja kommid on silma alt mujale tõstetud.

Keeldu alkoholist

Sõprade mõju annab eriti hästi tunda, kui hakatakse koos napsu võtma. Alkoholi mõjul võib isu aga eriti tõusta, piirid muutuvad hägusaks ja märkamatult sööd palju rohkem kui kaine peaga endale lubaks. Pidutsevate sõbrannade puhul ei jää muud üle, kui tuleb välja pakkuda teisi ühiseid tegevusi, mis ei keskenduks alkoholile või toidule. Minge keeglit mängima või ujuma, tantsima. Kui ongi jookide tellimise aeg, võta spritzer ja selle juurde ka klaas vett. Nõnda kulub sul kaks korda rohkem aega, et oma jookidega ühele poole jõuda ja kuna mõlemad käed on hõivatud, ei ole sa sunnitud uusi jooke vastu võtma.

Lõpuks pole üldse oluline, mida keegi teine arvab või ütleb – sina ise tead, miks tahad oma tervisest hoolida ja mis su eesmärgid on. Ära lase end mõjutada inimestel, kes ilmselgelt enda huvidest lähtuvalt ei lase sul end käsile võtta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles