Miks pole mõtet teha neli trenni järjest?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Treener Heikki Mägi kirjutab Kaalustalla.ee blogis, et näeb pidevalt inimesi, kes teevad 2-3 treeningut järjest. Klubi rekordiomanik käis isegi neljas järjestikuses treeningus. On see otstarbekas?

Mida rohkem ma treenin, seda rohkem ma ju kasu ma saan…!?

See on tavaline lähenemine, kui tahetakse rasvu põletada ja kaalu langetada.

Mis on treeningu eesmärk?

Olen 100 protsenti veendunud, et treenijate number üks eesmärk on ikkagi kaalu langetamine. Kahtlen, et sina, kui kaalulangetaja, armastad treenimist nii palju, et alla kolme tunni päevas ei tule kõne allagi. Kahjuks töötad sa lähenemisega, kõik või mitte midagi, oma eesmärkidele vastu! Arendav ja kasulik treening peaks andma kehale just täpselt sellise impulsi, mis paneks keha arenema, mitte ei kurnaks.

Kuidas siis kaotada rasva, muuta oma keha ja samal ajal teha just õige kogus trenni?

Siin on mõned minu mõtted ja soovitused

  • Kvaliteet versus kvantiteet

Treeningutel vali alati kvaliteet, mitte kvantiteet. Rohkem pole alati parem! Siin on mitu aspekti: esiteks kurnad sa oma keha meeletult pikkade treeningutega, teiseks peaks sinu treeningplaan olema selline, mida sa suudad jälgida aastaid. Vaevalt, et sa suudad elu lõpuni teha 2-3 tundi trenni päevas. Veelkord rõhutan, et polegi vaja, kasu saad ka lühematest treeningutest.

  • Söögiisu tõuseb

Kahjuks tõstavad ülipikad treeningud ka söögiisu. Ma näen siin surnud ringi - liigne treening ajab sööma ja liigne söömine ajendab veel rohkem treenima - kaal ju ei lange…

  • Tee lühemaid treeninguid

Nüüd ongi küsimus, mille arvelt see treening lühemaks teha. Loomulikult ei toimi see asi nii, et mõnetunnise jalutuskäigu asemel hakkad jalutama 20 minutit. Lühemad treeningud nõuavad sama efekti saamiseks natuke suuremat intensiivsust. Raske on üheselt ette kirjutada ja üldistada, mida ja kui palju teha - iga inimese puhul tulevad mängu erinevad faktorid ja siin on omal kohal korralik treeningplaan.

  • Ajafaktor

Miks treenida rohkem, kui sama töö teeb edukalt ära ka vähemaga? See on umbes sama, kui maksad vabatahtlikult tuhat eurot maksva auto eest kolm tuhat eurot. Või kui Tartust Tallinna sõidad läbi Riia. Ehk siis ressursse ja aega kulutatakse ühel juhul meeletult palju rohkem, ent lõpptulemus on heal juhul sama.

  • Toitumine, toitumine ja veelkord toitumine

Kaalulangetamine algab söögilaua taga. Kui sööd rohkem, kui su keha jõuab ära kulutada, siis sinu rasv ei hakkagi kaduma. Siis ei loe, kui hea ja läbimõeldud on sinu treeningplaan. Treeninguga, nagu juba eelpoolt mainitud, antakse kehale täpselt selline impulss, mis oleks arendav.

Loodan, et eelnev jutt paneb sind suunama oma treeningut vastavalt eesmärkidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles