Lugeja küsib: kas alles kõndima õppinud laps peaks kandma jalanõusid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kas jalanõude kandmine võib mõjutada lapse jalavõlvi arengut?» soovib Emmede Klubis teada lugeja, kelle laps hakkas just püsti tõusma.

Nõu annab füsioterapeut Kristine Stalidzane

Jalavõlv areneb samamoodi koos või ilma jalanõudeta.

Toon näitena äärmusliku olukorra, kus lapsel on kips olnud. Kips toetab jalga ja hoiab seda kindlalt paigal. Kui kips eemaldatakse, on lihased nõrgad ja jalg tundub alguses ebastabiilne.

Sama võib olla jalanõudega, kui neid kohe alguses liiga palju kanda. Kui jalanõud on pikalt jalga toetanud, tunneb laps peale nende jalast võtmist ennast ebakindlalt, sest lisatoetus kaob ära.

Kui lapse jalad on juba niigi üsna nõrgad, võib jalanõude liigne kandmine lihaseid nõrgestada ja see ei ole jalgadele hea. Samas on vahepeal hea neid kanda, et õigete jalanõude puhul õige kuju säiliks.

Kuigi paljud lastearstid soovitavad jalanõusid kohe, kui laps püsti tõuseb, füsioterapeut kiirustada ei soovita, sest need panevad jalgu kunstlikult stabiilsena tundma. Lapse jalg areneb vabalt paremini.

Kui sa kahtlustad ortopeedilisi probleeme, konsulteeri kindlasti arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles