Mida teha maasikatest?

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed ja maasikad: Roman Klotsihhin (vasakul) ja Raul Tee.
Mehed ja maasikad: Roman Klotsihhin (vasakul) ja Raul Tee. Foto: Erik Prozes

Mida teha maasikatest siis, kui peenralt söömisest isu täis? Prantsuspärase kohviku Café Lyon peakokk Raul Tee ja peapagar Roman Klotsihhin jagavad lennukaid ideid. 

Omamaiste maasikate aeg on üürike, sestap võiks neid süüa ilma igasuguse kokakunstita nii palju, kui sisse mahub, kas või seepärast, et C-vitamiini on neis eriti rohkelt. Kui aga sellest on küll saanud, siis lähenege asjale loominguliselt, julgustab Café Lyoni peakokk Raul Tee maasikatega uusi retsepte katsetama. Ning piirduma ei pea üksnes kookide või muu magusaga, sest ka salatitesse ja kastmetesse on neil marjadel asja.

Jah, ühepajatoitu kokk maasikatest teha ei soovitaks, kuid muus osas kutsub ta pigem ebatraditsioonilisemale rajale. Seda enam, et viimastel aastatel on toiduga katsetamine muutunud kodudes ekstrapopiks – õhukesed maasikaviilud palsamiäädikakreemi piisakestega on paljudel juba läbitud köögietapp.

Ka näiteks kohviku hiljutisel maasikapäeval hullutati rahvast rukola-pirni-spargli-maasikasalati ning ahjuomletiga, mida pakuti peekoni ja maasikate seltsis. Kamakreem, mis oli segatud kohupiimast, vahukoorest, maasikatükikestest, suhkrust ja veidikesest kamast ning ehitud maasikatega, kuulus suvise teemapäeva valikust juba tuttavlikumate maiuste sekka. Nagu ka kohviku klassika, lehttainakihtidest kook mille-feuille või maja menutort Doux Lyon vahukoore-kohupiimatäidise, iirisekatte ja maasikatega.

Muidugi, selle kõige kõrval ei ütle peakokk kunagi ära vanast heast maasikatambist suhkru ja piimaga. «Just olin maal, noppisin peenralt maasikaid ja sõin sedasama tampi. Imehea, ei mingit peenutsemist,» ütleb kokk. Maasikamoosidestki eelistab ta ennekõike traditsioonilist toormoosi rohke suhkruga, mis on hea nii pannkookide, pudru kui ka jäätise peale. Samuti on tal alati varuks üks lihtne vanaema stiilis koogivariant: küpsetise põhjaks on liivatainas, sellel kiht maasikaid ning kõige peal suhkruga vahustatud munadest ja jahust biskviit.

Muidu aga sobib maasikaid sättida ükskõik millise värske salati hulka. Marja võib tükeldada kas või riivitud porgandi sisse, mõlemad on magusa noodiga ja täiendavad teineteist kenasti. Ent see mari sobib ideaalselt ka salati kõrvale, mis koosneb praekartulist, vutimunast, röstitud leivalaastudest või -kuubikutest ja Hollandi või Caesari kastmest. Viimasega, kus sees anšoovis, on maasikal veel eriliselt hea klapp. Samuti on maasikad heaks saatjaks riivleivas paneeritud räimepihvidele, šašlõkile, grill-lihale.

Kui aga teete prae- või puljongijäägist koorekastet, pange ka sinna sisse maasikatükikesi, soovitab kokk. Ta ise pakub Arteris välja beurre blanc’i ehk võikastme maasikatega, mis koos tilli-kurgisalatiga täiendab praetud kohafileed.

Kiire ja mõnus magus amps, iseäranis külaliste tulles, on šokolaadi kastetud maasikad: sulatate pool tahvlit šokolaadi, kastate maasikad sinna sisse, panete taldrikule ja külmkappi, kuni šokolaad on tahenenud. Tavaliselt piisab selleks paarist-kolmest tunnist. «Kui hoiate taldrikut eelnevalt sügavkülmas, on tahenemine veelgi kiirem,» annab Raul Tee väikese köögitarkuse.

Hoopis eriline magustoit on tema maasikasupp ehk soupe de fraises, nagu kohviku menüüs kirjas, kuhu – üllatus-üllatus – käib sisse ka tomat. Roman Klotsihhini tartalettides lisab maasikatele aga õrn­vürtsise noodi tšilli ja paprikaga keedukreem. Proovige järele!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles