Nipid, kuidas saavutada parem unegraafik

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled öösel piisavalt maganud, siis suudad ka päeval rohkem korda saata. Pidev unepuudus võib tõsiselt kahjustada sinu tervist ja vähendada elukvaliteeti.

Uuringute järgi on 63-le protsendile täiskasvanutele ööuni väga tähtis, kuid nendest kõigest 30 protsenti väidavad, et neil õnnestub piisavalt magada. Keskmiselt magab täiskasvanud inimene öösel kõigest 6,7 tundi, vahendab The Huffington Post.

Kui sa oled vähe maganud, siis sa oled vähem produktiivne, võid kergemini ärrituda ja oled terve päev kurnatud. Pidev unepuudus võib tõsiselt kahjustada sinu tervist. Une ajal keha taastub päeva jooksul kogunenud stressist ning valmistub ette järgmiseks päevaks. Iga öö kõigest 60 kuni 90 minutit kauem magades on sul võimalik tunda ennast palju õnnelikuma ja tervemana.

Uuringu järgi on inimese unehäirete peamiseks põhjuseks stress. Stress põhjustab ärevust ning ei lase uinuda. Meil on nii palju kohustusi ja toimetusi, et ka puhkamiseks mõeldud ajal mõtleme oma probleemidest ning päeva jooksul tegemata jäänud asjadest.

Nipid, kuidas kiiremini magama jääda:

  • Koosta nimekiri – Kui sa mõtled enne uinumist pidevalt järgmise päeva kohustustele, siis koosta nendest nimekiri. See aitab sul nendest mõtetest vabaneda ja saad rahulikult magama jääda.
     
  • Joo kuuma jooki – Tassi kuuma piima või kummelitee joomine enne voodisse minekut võib mõjuda positiivselt sinu uneharjumustele.
     
  • Söö kaltsiumi- ja magneesiumirikkaid toite – Magneesiumirikaste pähklite või kaltsiumirikaste juustu ja kreekerite söömine muudab keha unisemaks.
     
  • Lülita telefon ja teised ekraanid välja – Lahtistest ekraanidest kumav valgus võib häirida keha melatoniini tootmist, mis muudab meid uniseks.
     
  • Ära lesi liiga kaua niisama ärkvel – Kui sul pole õnnestunud voodisse minnes poole tunni jooksul uinuda, siis tõuse püsti. Joo klaas vett, kõnni toas ringi või lihtsalt siruta natuke. See võimaldab sul voodisse tagasi minnes paremini uinuda.
     
  • Peida oma kell ära – Viimane asi, mida teha, on ärkvel oldud minuteid lugeda. Kui sul on vaja hommikuks äratuskella, siis pööra see ümber, et sa ei näeks kella esikülge magama jäädes.

Nipid, kuidas saavutada piisav ööuni:

  • Kehtesta unepiirangud – Planeeri niimoodi, et sa saaksid öösel vähemalt kaheksa tundi magada. Ära ole öösel kauem üleval või ärka varem, et teha mõned kohustused ära. Mida rohkem und sa saad, seda produktiivsem sa oled ärkveloleku aja.
     
  • Määra omale kindel uneaeg – Katsu minna iga päev ühel ja samal ajal magama. Meie kehad harjuvad rutiiniga ja edaspidi uinud sa samuti kiiremini.
     
  • Ära tegele kõrvaliste asjadega – Ära tööta, vaata telekat, loe meili või surfa internetis kui sa lähed voodisse. Voodi peaks olema mõeldud eelkõige magamiseks.
     
  • Väldi magamistoas ekraane -  Magamistoas võimalikult rahuliku keskkonna tagamiseks tasub vältida voodi läheduses olevaid telekaid ja arvuteid.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles