Viis põhjust, miks süüa rohkem sibulat

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sibul.
Sibul. Foto: SCANPIX

Alliumi perekonda kuuluv sibul on suure väävlisisaldusega vili, mida tuntakse eelkõige selle kirbe lõhna ja tervisele kasulike mõjude poolest.

Kardiovaskulaarsed hüved

On leitud, et sibulas peituvad väävelorgaanilistel ühenditel on verele hüübimisvastane toime. See aitab ennetada vereliistakute kokkukleepumist. Lisaks on tõestusi selle kohta, see aitab vähendada veres kolesterooli ja triglütseriidide taset ning parandada punastevereliblede rakumembraanifunktsiooni. Üldises plaanis tasub süüa sibulat, et ennetada südameinfarkti. Kõike seda kinnitab fakt, et sibulas on erakordselt palju flavonoide, kirjutab Fitnea.

Kasu luudele ja sidekoele

Inimkatsed on näidanud, et sibula söömine või muuta luud tihedamaks. Seetõttu on see eriti kasulik menopausiealistele naistele ja neile, kes on hädas luude hõrenemisega. Lisaks on tõendeid, et vanematel naistel, kes söövad igapäevaselt sibulat, väheneb puusaluumurru risk.

Põletikuvastane toime

Lisaks kõigele on veel hea teada, et sibulal on ka põletikuvastane toime. Sibula söömine pärsib makrofaagide aktiivsust ja selles vahvas viljas peituvad antioksüdandid pakuvad põletikuvastast kaitset.

Kaitse vähi eest

On teada, et sibul pakub kaitset mitme vähitüübi eest isegi siis, kui seda süüa mõõdukalt, mitte ülearu palju. Näiteks vähendab sibula söömine pärasoole-, kõri- ja munasarjavähi tekkeriski.

Teised head omadused

Sibul aitab ka hoida veresuhkrutaset tasakaalus ja ennetada bakteriaalseidnakkusi. Seejuures tasub tähele panna, et kõige tervislikum on toores sibul, sest kuumtöötlemisel sibula head omadused vähenevad.


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles