Iga kümnes tulevane ema põeb rasedusaegset diabeeti

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ekspertide hinnangul on välja kujunenud tõsine probleem, et kümnel protsendil tulevastest emadest areneb raseduse ajal diabeet.

Raseduseaegse diabeedina käsitletakse haigust, mida iseloomustab kõrge veresuhkru tase last ootavatel naistel, kel suhkruhaiguse sümptomeid pole eelnevalt esinenud, vahendab teadus.err.ee.

Paralleelselt elanikkonna rasvumisega sagenenud haiguse mõjud võivad olla lühi- ja pikaajalised, seda nii emale kui ka lapsele.

Rasedusaegse diabeedi täpsed põhjused on ebaselged, üks seletusi võib olla insuliini toime blokeerimine platsentahormoonide poolt, nii et last ootav naine võib vajada kuni kolm korda kõrgemaid insuliini koguseid suhkrutaseme töötlemiseks organismis. Teine võimalik seletus seostub ülekaaluga, sest rasvumine seostub insuliini resistentsusega, alandades insuliini toimimist ja võimaldades veresuhkru tasemel tõusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles