Jaan tuleb sel aastal kergemalt

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulelt tulnud: pestomarinaad sobib kõige paremini kanalihale.
Tulelt tulnud: pestomarinaad sobib kõige paremini kanalihale. Foto: Ragne Värk

«Pestomarinaad on mu suveklassika,» ütleb Ragne Värk ning avaldab veel mahlaka salati ja jogurtivahuse magusroa retsepti, mis kuuluvad tema suvelemmikute hulka ning passivad hästi ka jaaniõhtuks.

Ammuste jaaniõhtute menüüst mäletab toidublogija (kokkama.ee, linnuliha.ee) ja ajakirja Maret köögitoimetaja Ragne Värk ennekõike tugevalt äädikasi marinaade.

«Äädikamarinaadis sealiha oli siis põhiline, mida tulel küpsetati,» meenutab ta.

Nüüd, kui ta ise süüa teeb ja toidust kirjutab, eelistab ta mahedamat masti marinaade ja pigem linnuliha. Näiteks pestomarinaad, mis kõige parem kanalihale, on üks tema suuri suvesoosikuid. Sel on mahedam maitse ja see ei varjuta liha enese mekki ära – neid kahte reeglit järgib ta tegelikult alati, olgu käsil ükskõik kui põneva maitse-roa katsetamine.

Mõistagi maitseb ta külas olles kõike, mis laual, kuid ise eelistab teha linnuliha, seda ka jaaniõhtul. Seda tunneb ta kõige paremini ja pealegi on ta marinaade just linnulihale kõige rohkem välja mõelnud. Muidugi, kergemaks ja tervislikumaks on jaanimenüü ajaga samuti muutunud.

Viimasel ajal armastab Ragne pidude puhul pakkuda ka marineeritud kartuleid, mida on mugav eelmisel päeval valmis teha.

Keedate kartulid enam-vähem pehmeks, kuid mitte lödiks. Varajasi kartuleid pole vaja koorida, talvest jäänuid aga küll. Lõikate kartulitest paksud viilud.

Siis segate oliiviõlist, palsamiäädikast ning sidrunimahlast marinaadi, panete sinna maitse järgi soola, pipart, suhkrut ja sibularattaid, soovi korral ürte, näiteks koriandrit.

Lõpuks panete koos kartulitega säilituskarpi üheks päevaks maitsestuma ja peoõhtuks on see söömisvalmis.  

Oma jaaniõhtu veedab Ragne perekonnatuttavate ja nende peredega kodulinnas Pärnus. Sellest on saanud iga-aastane traditsioon, mille puhuks igaüks valmistab mõne toidu ette.

Selles, kas jaanilauale tulevad ka marineeritud kartulid, pole Ragne kindel, küll aga tuleb sinna tema käe alt kindlasti midagi kanalihast.


Pestomarinaad kanale

See marinaad on üks minu lemmikutest ja igal aastal tihti kasutuses. Valmib äärmiselt lihtsalt ning lõpptulemus on suurepärane. Pestomarinaad on mahedapoolse maitsega ja sobib kõige paremini linnulihale.

Siinses retseptis on kasutatud eelnevalt õhukeseks tambitud broileri minutipihve, kuid kindlasti sobib ka tavaline broileri rinnafilee.

Väga oluline on siiski linnuliha mitte üle küpsetada, vastasel juhul on lõpptulemuseks kahjuks kuiv ja vähenauditav liharoog. Küpsetusaeg on tunnetuse küsimus – kui kasutate paksemat rinnafileed, võiks liha küpsetada nõrgemal tulel ja natuke kauem.

Neljale

•    750 g jahutatud broilerifileest minutipihve (nt Rannamõisa), sobib ka tavaline broileri rinnafilee

•    soola, pipart

Marinaad:

•    4 sl pestot

•    4 sl õli

•    2 sl valgeveiniäädikat

•    4 küüslauguküünt (soovi korral), viilutatuna

Sega marinaadiained omavahel ja pane koos linnulihaga kaussi. Kata toidukile või kaanega ning jäta maitsestuma vähemalt kolmeks tunniks (kõige parem üle öö). Vahetult enne grillimist maitsesta fileed soola ja pipraga ning küpseta grillil mõlemalt poolt valmis.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles