Joogas kaotajaid pole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jooga on viimastel aastakümnetel päikesetõusukiirusel idast läände levinud ja tänases läänemaailmas endale üsna austusväärse positsiooni hõivanud.

Joogas õpitakse, kuidas arendada oma keha, rahustada meelt ja vaigistada mõtetetulva läbi tervikliku süsteemi, mille osadeks on peale kehaliste harjutuste ka hingamisharjutused, lõdvestumistehnikad ja mantrate kasutamine. Jooga peamine eesmärk ongi leida üles iseennast läbi enda kuulamise ja oma sisemiste vajaduste tunnustamiste. Harjutakse olema iseenda vastu armastav, aus. Õpitakse teadlikult keskenduma ja olema hetkes. Niisiis peitub jooga müstilisus tegelikult selle lihtsuses. Võlusõna on siin teadlikkus.

Joogal on positiivne mõju nii füüsisele kui ka mentaalsusele.

Jooga annab läbi füüsilise keha kolmainsuse - tasakaalu, vastupidavuse ja paindlikkuse arendamise - täieliku sportliku koormuse, kuigi joogaõpetajad ütlevad, et jooga lõpeb seal, kus algab sport. Läbi joogaasendite võtmise on võimalik taastada ning säilitada plastilisus ja liikuvus, mida omasime lapsena. Lihased ja liigesed arenevad, vere- ja lümfiringlus paraneb ja kõigi organite toonus tõuseb. Nii tekib märkamatult rohkem energiat, immuunsüsteemi kaitsevõime paraneb ning enesetunne muutub kergemaks. Sa jõuad rohkem!

Terves kehas saab toimida ka terve vaim. Paranevad koordinatsioon, tasakaal ja üldine terviseseisund ning füüsiline vastupidavus ja paindlikkus käsikäes annavad kerguse ja energilisuse. Seeläbi saab areneda ka üldine tundlikkus ja vastuvõtlikkus. Võid hakata märkama, et elu jookseb justkui libedamalt. Hakkame järgima asju, mis tunduvad meile kasulikud ja head just pikas perspektiivis. Läbi selliste valikute tegemise areneb eneseusaldus, paraneb tuju ja meelerahu annab selgema nägemise. Keskendumine ja loovuski saavad tiivad. Uni muutub paremaks, stressitase alaneb ning tunned end rahulikuma ja enesekindlamana kui varem.

Jooga on protsess - ühtaegu rahustav ja energiat andev. Pole ju tegelikult oluline, kas lähed joogaga kaasa sooviga kasvada spirituaalselt või otsustad ära kasutada selle füüsilisi ning psühholoogilisi kasutegureid – selles mängus kaotajaid ei ole.

---

Kolmas rahvusvaheline Joogafestival Haapsalus toimub 26.-27. juulil.  Selle suve Joogafestivalil on esindatud 14 põnevat joogastiili, parimad õpetajad, väemuusika, bazaar ja lasteprogramm. Osta pilet siit. Juunis pileti ostnute vahel lähevad loosi unikaalsed Flaska klaaspudelid.

Haapsalu linnusehoovis on igal täistunnil kavas uus esineja, palju muusikat ja vaheldust. Algajate joogatundideks on avar kaunis saal ning kultuurikeskuses ohtralt loenguid ja töötubasid. Joogafestivali teemaks on sel aastal «Heli ja vaikus», peaesineja India juurtega Rudra Shivananda USAst, välisesinejad on ka tantraõpetajad Shashi ja Kiya, joogamuusik Ram Singh, tantsujooga õpetaja Sat Darshan ning õhtuse tantsuraputuse juhendaja Magalie Bonneau. Kokku on kavas üle 40 sündmuse mitmes paigas üle Haapsalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles