Neli juurviljade vähetuntud kasulikku omadust

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juurviljad mõjuvad inimese tervisele mitmel viisil hästi. Mõned üllatavad kasulikud omadused võivad sind nende söömist veelgi rohkem innustada.

CNN Health toob välja neli juurviljade vähetuntud kasulikku omadust:
 

  • Need vähendavad puhitustunnet

Kuigi paljud seostavad juurvilju kõhugaasidega, siis enamik nendest aitavad just neid leevendada. Juurviljad sisaldavad palju kiudaineid, mis hoiavad seedimise korras ja aitavad jääkaineid kõrvaldada. Täiskõhutunnet aitavad kõige rohkem kergendada apteegitill, kurgid, suvikõrvits, Rooma salat, lehtsalat ja tomatid. Kui sul esineb juurvilju tarbides siiski gaase, siis eelista aurutatud köögivilju tooretele.
 

  • Need tekitavad noorusliku sära

Kui tahad, et su nahk näeks noorem välja, siis tasub süüa juurvilju. Tänu C-vitamiinile ja suurele veesisaldusele ennetavad köögiviljad vananemismärke, hoiavad naha noore ja värskena. Enamik juurvilju sisaldab 85 kuni 95 protsenti vett, mis aitab nahka niisutada ja kortse vähendada. Lisaks kaitsevad nendes sisalduvad ained nahka päikesekahjustuse ja õhus olevate mürkide eest. Eriti teevad seda erksavärvilised punased ja oranžid köögiviljad.
 

  • Need vähendavad stressi

Stress võib muuta su väsinud ja tujukaks, mis süvendab ebatervislikke toitumisharjumusi. Tulemus on emotsionaalne ülesöömine ja pinged. Toitained nagu magneesium ja C-vitamiin on stressiperioodil väga kasulikud. Õnneks paljud juurviljad sisaldavad selliseid vitamiine ja toitaineid, mis võitlevad ärevuse ja depressiooni vastu. Uuringute järgi aitavad need hoida veresuhkru taset kontrolli all, mis vähendab tujukõikumisi ja energiapuudust. Stressi vähendamiseks võib süüa kõiki juurvilju. Lehtsalatid, suvikõrvits, kartulid, apteegitill, spinat ja aedoad on eriti head vitamiinide ja mineraalide allikad.
 

  • Need kaitsevad su luid

Enamik inimesi peavad piimatooteid kõrge kaltsiumi ja D-vitamiini sisalduse pärast luude kaitsjaks. Kuid mõned juurviljad sisaldavad neid samu toitaineid, mis muudavad luid tugevamaks. Eriti peetakse tomateid luude tugevdajaks. Veel soovitatakse luude kaitsmiseks süüa lehtkapsast, naerist, spinatit, brokolit ja herneid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles