Mida teha, kui tunned end partneri poolt tõrjutuna?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kahjuks tunnevad paljud inimesed stabiilses pikaajalises suhtes ennast oma partneri poolt tõrjutuna. Sellised kogemused võivad suurel määral vähendada sinu enesekindlust ja lõhestada suhet.

Isegi väikesed tõrjumised oma partneri poolt võivad mõjuda emotsionaalselt väga halvasti, vahendab Psychology Today. Nendel võib olla laastav mõju sinu enesehinnangule, sest sa oled temaga lähedane ja sulle läheb tema arvamus väga korda. Sellised tagasilöögid võivad kahjustada tervet suhet ning tekitada partnerite vahel viha või põlgust.

Osad inimesed kardavad rääkida oma partnerile, et nad tunnevad ennast tema poolt tõrjutuna. Teised on proovinud seda teha, aga see pole aidanud ning ei taha seda uuesti teha. Siiski tuleb seda teha, sest vaikides ei muutu asi paremaks ja oma tundeid alla neelates koormad sa ennast veelgi enam. Oma partneriga ausalt rääkimine on alus sellele, et ta oma käitumise tagajärgi mõistaks ning olukord muutuks.

Eksperdid soovitavad järgida kindlaid samme, et sellist olukorda parandada:
 

  • Ütle oma partnerile, et sa tahad temaga rääkida ning leppige kokku aeg, mil te saate seda segamatult ja rahulikult teha.
     
  • Kui sa oled saavutanud oma partneri täieliku tähelepanu, siis esita talle oma argumendid võimalikult objektiivselt ja selgelt. Mõned inimesed on oma halvast käitumisest teadlikud ja teised mitte. Seega ürita mõista, kas su partner teeb seda tahtlikult ja on tagajärgede suhtes ükskõikne.
     
  • Räägi oma tunnetest, mis temapoolne tõrjumine sulle põhjustanud on. Oluline on oma partnerile anda võimalus vastata ja selgitada, et sa mõistaksid tema seisukohta.
     
  • Väljenda selgesõnaliselt, et sa soovid muutust.
  • Kui su partner muutub ennastkaitsvaks ja ei nõustu muutuma, siis palu tal oma nägemust selgitada. Küsi temalt, mida tema soovitaks asja parandamiseks teha või kas midagi sinu käitumises põhjustab tema tõrjuvat suhtumist.
  • Arutage kindlaid meetmeid, mida te mõlemad saaksite olukorra parandamiseks teha. Ära eelda, et kõiki asju peab tema muutma, sest ka temale võivad sinu käitumise juures teatud asjad ebameeldivust valmistada. Proovige kokku leppida esialgu ühes väikeses muutuses, mida te saate mõlemad otsekohe teha.
  • Paku välja regulaarsed vestlused, et te saaksite oma käitumist analüüsida. Näiteks võiksite seda teha iga paari nädala tagant, et kontrollida, kas teie vahel on asjad paremaks muutunud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles