Kümme soovitust, kuidas emakohustuste kõrvalt enda eest hoolitseda

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsevanem olemine toob kaasa palju rõõmu, kuid samal ajal võib see olla väga kurnav. Emadele on tavaliselt kõige tähtsam oma laste heaolu, kuid sama oluline on ka enda vajaduste rahuldamine.

Emad peavad hoolitsema oma laste eest ööpäevaringselt ning nad ei saa võtta vanemakohustustest puhkust. Tihti pööravad naised oma lastele nii palju tähelepanu, et nad unustavad enda heaolu hoopis ära, kirjutab Psychology Today.

Enda isiklike vajaduste eiramine muudab inimesed väsinuks, tekitab stressi ja kahjustab tervist. Mida vähem sa keskendud oma heaolule, seda raskem on sul laste eest hästi hoolitseda. Kui sa võtad aega iseendale ja oma vajadustele, siis sul on rohkem energiat ja oled õnnelikum, mis teeb su omakorda paremaks emaks.

Nipid, kuidas emakohustuste kõrvalt enda heaolu suurendada:
 

  1. Ära jäta hommikusööki vahele – Igal hommikul hoolitsed sa selle eest, et sinu lapsed saaksid ilusti söödud. Aga sina ise? Ainult tassi kohvi joomine ei ole tervislik viis oma päeva alustada. Hommikusöök on päeva tähtsaim söök, mis mõjutab sinu terve päeva olemust.
     
  2. Näksi targalt – Kui sa pead aktiivselt tegelema lastega, siis kuluvad tervislikud snäkid enda kosutamiseks ära. Lõika omale valmis erinevaid puu- ja juurvilju, mida sa saad vajadusel kas külmkapist võtta või välisõitudele kaasa võtta. Tervislikud suupisted ja väikesed söögikorrad päeva vältel on hea viis, kuidas oma energiavarusid taastada.
     
  3. Toitu õigesti – Väldi liigselt töödeldud toitu ja kiirtoitu ning tarbi võimalikult vähe suhkrut. Toitu tervislikult ja võimalikult värsketest toiduainetest. Hea valik on täisteratooted ning puu- ja juurviljad.
     
  4. Ära osta toitu, mida sa ei tohiks süüa – Väldi erineva rämpstoidu nagu krõpsude, küpsiste, limonaadide ja jäätise ostmist. Nendele söökidele on raskem vastu panna, kui need on sul kodus olemas. Ka lastele ei tasu ebatervislikku toitu osta.
     
  5. Tee trenni – Võta aega trenni tegemise peale ning lisa see oma ajakavasse, nagu sa planeeriksid olulist töökoosolekut. Proovi teha iga päev samal ajal trenni, mil sul on kõige rohkem vaba aega.
     
  6. Joo piisavalt vett – Joo piisavalt vett terve päeva vältel, et vältida veepuudust. Kerge veepuudus võib mõjutada su keha isegi enne seda, kui sa janu hakkad tundma. See omakorda põhjustab peavalu, uimasust ja energia puudust.
     
  7. Maga piisavalt – Piisavalt unetunde on väga oluline sinu tervisele, kuid lisaks aitab see parandada tuju ja vähendab stressi.
     
  8. Lõõgastu – Võta aega puhkamiseks ja stressi vähendamiseks. Hea viis on selleks proovida näiteks joogat või meditatsiooni.
     
  9. Leia aega iseenda jaoks – Sa väärid aeg-ajalt oma kohustustest pausi. Planeeri vähemalt kolm tundi nädalas üksiolemist, et saaksid rahulikult poodides ringi käia, raamatut lugeda, kosmeetikut külastada või vannis käia.
     
  10. Ole positiivne – Kui sa muudad oma mõtlemist negatiivsest positiivseks, siis väärtustad sa palju rohkem oma elu ning oled õnnelikum.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles