Viis näitajat, et peaksid sööma rohkem valke

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valgud on olulised toitained, mida paljud inimesed ei tarbi piisavalt. Valgupuudust on tihti raske tuvastada, sest selle sümptomid on väga erinevad  Eriti suur oht valgupuudusele on taimetoitlastel ja kaalujälgijatel. 

Women's Health Magazine toob välja viis sümptomit, mis võivad viidata valgupuudusele:

  • Suur magusaisu – üks esimesi märke, mis viitab sellele, et peaksid rohkem valke tarbima, on suur magusaisu. Sa sööd palju magusat ja sulle ei ole kunagi kommidest piisavalt. Valgu üks olulistest funktsioonidest on veresuhkru tasakaalus hoidmine. Kui see liiga madalale langeb, siis keha soovib seda magusaga parandada.
     
  • Su pea tundub uimane – Tasakaalustatud veresuhkru tase on keskendumiseks oluline. Seega kui sul on valgupuudus ja su glükoositase pidevalt kõigub, siis sa tunned ennast uimaselt. Valke ei ole piisavalt, et keha ja aju saaksid normaalselt talitleda. Kui su toidukorrad seisnevad pidevas näksimises, siis saad sa lühiajalisi energialaenguid, millele järgneb taas uimasus.
     
  • Su juuksed langevad välja – Valgud moodustavad rakke ning karvanääpsud on ühed neist. Kui su juuksenääpsud on tugevad, siis juuksed püsivad peas, hoolimata välistest teguritest. Valgupuuduse korral võid sa hakata tähele panema, et su juuksed muutuvad õhemaks. Kuid see võib olla ka mingi teise terviseseisundi sümptomiks.
     
  • Sa tunned ennast nõrgana – Kõik teavad, et valgud on olulised lihaste kasvatamiseks. Kui sa ei tarbi neid piisavalt, siis sinu lihased hakkavad kokku tõmbuma. Tulemusena sa tunned ennast nõrgana ning pole võimeline tegema füüsilisi tegevusi, millega sa varem hakkama said.
     
  • Sa jääd pidevalt haigeks – Sinu lihased ei ole ainus, mida proteiin mõjutab. Valgud on kehale vajalikud, et sinu immuunsussüsteem saaks normaalselt talitleda. Seega kui sa kipud külmetama või erinevatesse haigustesse nakatuma tihemini kui teised, aga muidu oled hea tervise juures, siis valgupuudus võib olla selle põhjuseks. Veel üheks selle tunnuseks on pidevalt lõhenenud ja narmendavad küünenahad. Kui su keha ei saa piisavalt proteiini, siis nahk ei ole piisavalt tugev ning kehal võib hakata esinema lahtiseid nahatükke.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles