Põhjuseid, miks tunned nälga, kuigi kõht pole tühi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõht on osav vembuviskaja: ta on võimeline tekitama tunde, et sul on nälg, kuigi tegelikult oled alles hiljuti söönud. Seetõttu on hea teada, miks mõnikord näljatunne tekib, kuigi tegelikult pole su kõht üldse tühi.

Sul on vedelikupuudus. Kui sa pole tükk aega midagi joonud, võib tekkida tunne, et kõht on tühi, kuigi tegelikult vajab su keha hoopis vedelikku. Seega, kui tunned nälga, joo kõigepealt vett ja oota siis veidike aega. Kui näljatunne ei lähe üle, pista midagi põske, soovitab Daily Makeover.

Vaatad pidevalt toidupilte või kokasaateid. Instagramis toidupiltide imetlemine võib ju olla su lemmikviis vaba aja veetmiseks, kuid vöökohale ei pruugi see just head teha. Teadlased on kindlaks teinud, et imekaunite toidupiltide vaatamine mõjub ajule stimuleerivalt ja selle tulemusel võid sa toiduga üle pingutada.

Sa ei maga piisavalt. Unepuudus muudab toidu eriti isuäratavaks, mistõttu võid rohkem nälga tunda ja suuremaid portsjone süüa.

Tarbid liiga palju suhkrut. 2011. aastal tehtud uuring näitas, et suhkruga liialdamine häirib hormoonide tasakaalu kõhus. Kui tarbid liiga palju suhkrut, aeglustub leptiini tootmine (hormoon, mis surub isusid alla) ja greliin (hormoon, mis annab ajule märku, et oled näljane) tekitab tunde, et peaksid rohkem sööma.

Tarbid liiga palju alkoholi. Alkohol mõjutab samuti leptiini tootmist, tekitades isu erinevate toiduainete järgi. Samuti jõuab alkoholiga su organismi suur hulk lisakaloreid.

Sa oled stressis. Muretsemine võib greliini tootmist stimuleerida, tänu millele sööme me rohkem kui peaks.

Sa vaatad söömise ajal telerit. Kui keskendud mõnele huvitavale saatele või seriaalile, siis tahad tõenäoliselt midagi suhu pista, ent sellest tasuks hoiduda. Miks? Sest teleri vaatamise ajal pole sa võimeline toidule keskenduma ja sa võid liiga palju süüa.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles