Kas seks võib põhjustada su peavalusid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peavalude üheks põhjuseks võib olla seks. Ekspertide sõnul tasub seksi ajal peavalude esinemisele rohkem tähelepanu pöörata.

Kui ligikaudu 1 protsent täiskasvanutest kurdab peavalu esinemist seksi ajal, siis arstide sõnul võib see nähtus olla tegelikult palju levinum, vahendab Ivillage.com. Paljud inimesed, kellel hakkab vahekorra ajal pea valutama, tunnevad selle üle piinlikust ja ei räägi sellest arstile. Seksiga kaasnevad peavalud võivad olla erakordselt valusad ja hirmsad. Need võivad mõjuda väga häirivalt mõlemale partnerile.

Enamik seksi ajal esinevatest peavaludest on ohutud. Kuid mõni tugevam peavalu võib olla märk eluohtlikust terviseseisundist, nagu näiteks ajuverejooks. Seega on oluline peavaludele rohkem tähelepanu pöörata ning pöörduda tõsisemate kahtluste korral arsti poole. Eriti tähtis on seda teha siis, kui tugev peavalu esineb seksi ajal esmakordselt. Uuringute järgi on meestel kolm korda rohkem seksiga seotud peavalusid kui naistel.

Kolm peamist seksiga kaasnevat peavalu liiki:

  • Tuim peavalu – sarnaneb pingest tuleneva peavaluga. See algab peas ja kaelas enne orgasmi ja süveneb seksuaalse erutuse kasvades.
     
  • Terav peavalu – pea hakkab väga tugevalt valutama orgasmi ajal. Need peavalud võivad kesta tunde.
  • Keskmine kuni tugev peavalu peale seksi – Need peavalud on kõige hullemad püsti seistes.
     

Mis aitab nende peavalude vastu? Vahel aitavad teatud ravimid valu leevendada ja ennetada. Teised abinõud on regulaarne trenn, alkoholi tarbimise vältimine, kaalu jälgimine ja arstiga konsulteerimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles