Kuidas muuta nutmine heaks kogemuseks?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

 Mõned inimesed nutavad tihti, kuid mitte täielikult, ning nende enesetunne ei muutu paremaks. Nutmine võib olla tervendav kogemus, kui seda õigesti teha. 

Nutmine võib olla hea vahend oma tunnete väljaelamiseks. Osad inimesed nutavad palju, kuid ei tunne ennast ikka paremini. Psychology Today vahendab kuute kasuliku nutmise põhimõtet:

1. Nuta enda valu pärast, mitte ainult teiste pärast. Kurbade filmide vaatamise ajal nutmine on hea viis, kuidas oma emotsioone välja elada. Kuid seda tehes ei pruugi sa tegeleda oma enda muredega. Jäta meelde, et enda probleemide pärast on normaalne nutta.

2. Luba endal nutta tühiste asjade pärast. Sa ei pea ootama kellegi surma, et pisaraid valada. Sa võid nutta ka väikeste asjade pärast, mis sind ärritavad, hoolimata sellest, kui tühised need tunduvad. Ära mõista oma tundeid hukka, sest alati on olemas põhjus, miks teatud asi sulle palju korda läheb.

3. Ära kehtesta pisaratele ajalimiiti. Su süda otsustab, millal on piisav aeg lõpetamiseks. Kui sa suudad ennast välja elada ja tegeleda oma valu tõelise allikaga, siis sa leiad meelerahu. Kuid ära piira ajaliselt oma kurbust ja ole kannatlik.

4. Jätka sealt, kus sa pooleli jäid. Kui sa pead oma tundeid alla suruma, sest viibid näiteks töö juures, siis ära jäta seda niisama. Analüüsi olukorda üksi olles uuesti, kui see mure lahendamata jäi. Kui pisarad tulevad, siis ela oma emotsioonid rahus välja.

5. Ole enda vastu lahke. Kui sa nutad, siis ära muutu enesekriitiliseks. Sa ei tohi endale sisendada, et sa nutad tühise asja pärast või et sa ei tohiks nutta. Pigem mõtle, et kõik saab korda ja et sul on õigus oma tundeid välja elada. Ära ürita nutmist kunstlikult peatada, vaid hoopis lohuta ennast.

6. Nuta avalikus kohas. Kui sa pole kunagi nutnud avalikus kohas, siis võib see olla värskendav kogemus. Ära hoia oma pisaraid tagasi, kui sul peaks tekkima tahtmine tänaval nutta. Inimesed ei suhtu sinusse halvasti, vaid pigem tunnetad enda ümber lahkust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles