Viis vabandust, millest peame õnnelikum olemiseks loobuma

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimeste igapäevaelu saadavad alatihti erinevad vabandused, miks mitte teatud asju teha. Kui me arvame, et need õigustused aitavad meid, siis tegelikult võime me nendega hoopis oma õnne piirata.

Huffingtonpost.com toob välja viis levinut vabandust, millest peab loobuma, et saaksime hakata täielikult elama ja õnnelikum olla:

«Ma olen liiga hõivatud»

Tänapäeva kiire elutempoga maailmas on see vabandus muutunud aina levinumaks. Inimesed on harjunud pidevalt tegutsema ja ei võta aega puhkamiseks Igapäevased kohustused haaravad enda alla nii keha, mõistuse kui ka vaimu ning selle tulemusena võib kaduda laiem perspektiiv elust. Aja maha võtmine ja lõõgastumine võib mõjuda hästi nii tervisele kui ka õnnetundele. Ei tohi tuua vabanduseks, et «mul on selleks liiga kiire» – lihtsalt tuleb võtta aega puhkamiseks, muidu seda ei tekigi.

«See on liiga kallis»

Kulutusi tuleb hoida oma eelarve piirides, kuid peab oskama hinnata väärtuslikku ebaväärtuslikust. Uuringud on näidanud, et elamustesse investeerimine teeb inimesi õnnelikumaks kui asjade ostmine. Võib küll tunduda, et reisile minek on hirmus kallis, kuid lõppkokkuvõttes tasub see sinu heaolu pärast ära. Pigem kulutada raha meeldejäävale elamusele kui pelgalt riideesemetele või muudele asjadele, mis alguses tunduvad «odavamad».

«Ma ei saa aega maha võtta»

Kui me oleme pidevalt seotud ainult oma tööga, siis üks hetk maksab see meile kätte. Tööst aja maha võtmine võib suurendada sinu õnnetunnet ning aitab keha ja vaimu värskendada. Pole vahet, kas puhkus kestab vaid nädalalõpu või terve nädala – igatahes mõjub see sulle positiivselt. Tööle naastes oled sa palju produktiivsem ja parema enesetundega kui varem.

«Ma ei tea, kuidas seda teha»

Uute asjade proovimine võib olla hirmus, kuid samal ajal on see ka vabastav kogemus. Uuringute järgi ei tegele enamus inimesi meditatsiooniga, sest nad lihtsalt «ei oska» ning annavad kergelt alla. Iga uus asi vajab kohanemiseks aega ja harjutamist, kuid oluline on ennast õigele lainele häälestada. Väljend «harjutamine teeb meistriks» ei ole põhjuseta populaarne – sellel on tõepõhi all. Kui sa proovid midagi uut, näiteks mediteerimist, siis sa tunned ennast peale seda paremini ja oskad elust rohkem rõõmu tunda.

«Ma saan seda hiljem teha»

Kui palju kordi oled sa oma unistusi edasi lükanud? Me keskendume nii palju oma igapäevastele kohustustele, et me unustame ära oma laiemad eesmärgid ning ühel hetkel on palju aega möödunud. Uuringud näitavad, et sihtide seadmine ja nende poole püüdlemine võib meie õnnetunnet suurendada. Kui see on kas reis Hispaaniasse või lihtsalt kellegi õnnelikuks tegemine, siis ära lükka seda edasi. Unistuste teostamisega viivitamine ei mõju mitte kunagi hästi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles