11 halba harjumust, mis muudavad su juuksed õhemaks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud igapäevased tegevused mõjutavad suurel määral meie juuste tugevust ja elujõudu. Paksemaid ja tervemaid juukseid on võimalik saavutada kõigest mõne muutusega oma elustiilis.

Prevention.com toob välja 11 halba harjumust, mis mõjuvad su juustele halvasti ja teevad neid õhemaks:

  • Kuuma duši all käimine – Kuum vesi on kuivatava toimega, mis toob kaasa kuivad ja kahjustunud juuksed. Juustel on siis suurem tõenäosus lõheneda ja välja kukkuda. Kuum vesi peseb maha juuste loomuliku rasva ning kahjustab juuri, mis viib juuste väljalangemiseni.
    Lahendus: alanda duši all käies veetemperatuuri ja loputa juukseid võimalikult külma veega.
     
  • Kuumenevate juuksehooldusvahendite kasutamine– Kuum temperatuur kahjustab valke, mis moodustab ja kaitseb juukseid. Kui juuste väliskest on kahjustatud on niiskustase tasakaalust väljas ja juuksed on nõrgemad.
    Lahendus: piira erinevate kuumatöötlusvahendite kasutamist. Isegi fööni tasub kasutada kõige rohkem 2-3 korda nädalas ja kõige jahedama temperatuuriga. Võimalusel kasuta alati ka spetsiaalset juuste kuumakaitsevahendit
     
  • Äärmuslik dieedipidamine – Enese näljutamine sunnib keha oma energiavarusid suunama peamistele keha talitlusfunktsioonidele nagu südame- ja ajutöö. Juuste kasvatamine on sealjuures teisejärguline. Anoreksia üheks peamiseks sümptomiks on juuste väljalangemine.
    Lahendus: ära näljuta ennast, vaid söö täisväärtuslikku valgurikast toitu, näiteks kala, kana, läätsesid või aedube. Juuksed on peamiselt moodustatud valgust ning selle puudus kehas võib kaasa tuua nende väljakukkumise ja lõhenemise.
     
  • Märgade juuste vale hooldamine – Meie juuksed on kõige hapramad niisketena. Märgade juuste harjamine või kammimine ning rätikuga kuivatamine võib põhjustada juuste väljalangemist.
    Lahendus: vähenda peale duši all käimist juuste kammimist ning harja neid enne märjaks tegemist. Seejärel kuivata oma juukseid õrnalt pehme rätikuga
     
  • Kokkusurutud soengute kandmine – Kui sulle meeldib kanda pingul hobusesaba või krunni, siis vaata ette: sellised soengud tekitavad pinget juuksenääpsudes, mis nõrgendab neid suurel määral. See võib kaasa tuua juuksenääpsude püsiva kahjustuse, mis võib peatada juustekasvu.
    Lahendus: lase lõdvaks! Proovi kanda oma juukseid võimalikult palju lahtiselt – eriti magamise ajal. Kui sa punud omale patsi, siis tee seda õrnalt – kui pats kisub su nahka, siis see on liiga tugevalt.
     
  • Kauakestvate juuksehooldusvahendite kasutamine – Kui su juukselakk või geel püsib kaua peal, siis pikas perspektiivis muudavad need juukseid õhemaks. Enamasti sisaldavad need palju alkoholi, mis muudab juuksed kuivaks ja hapraks. Juukseid kammides võivad need lõheneda ja välja langeda.
    Lahendus: ära kasuta juuksehooldusvahendeid, mis muudavad su juuksed kleepuvaks või jäigaks. Selle asemel eelista juuste sättimiseks juustekreemi, mis on lisaks ka niisutava toimega. 
     
  • Rasestumisvastased pillid – Paljudel naistel on juuste hõrenemine ja väljalangemine põhjustatud hormonaalsetest muutustest. Valede rasestumisvastaste pillide kasutamine võib olla üheks selle põhjuseks, sest sisaldavad palju androgeeni, mille vastu osad naised on tundlikud.
    Lahendus: kasuta madala androgeeni sisaldusega beebipille. Konsulteeri arstiga, millised võivad olla sinule sobilikud rasestumisvastased pillid.
     
  • Pea kratsimine – Pidevast peanaha sügelemisest tulenev kratsimine võib põhjustada juuste väljalangemist. Kui juuste väliskest on kahjustatud on juuksekiud altid purunemisele.
    Lahendus: leevenda sügelust kasutades šampoone, mis on kõõmavastase toimega. Kui need ei aita, siis konsulteeri arstiga, et ta kirjutaks sulle selle vastu välja spetsiaalse šampooni.
     
  • Päikese käes viibimine – Isegi kui sa ei päevita, siis juuksed saavad päikese käes viibides endiselt UV-kiirgust, mis vähendab juuste elastsust ja tugevust. Pikaajaline kokkupuude päikesega põhjustab juuste väliskesta nõrgenemist, mis omakorda toob kaasa juuste väljalangemise.
    Lahendus: kanna päikese käes viibides võimalikult palju mütsi või kasuta UV-kiirguse kaitsega pähejäetavat palsamit.
     
  • Juuste mitte piisavalt tihti pesemine – Tänapäeval on aina populaarsemaks muutunud kuivšampoonid, mille kasutamine võimaldab pea pesemist vahele jätta. See on küll mugav, kuid ei ole juustele kasulik.
    Lahendus: kuivšampooni võib aeg-ajalt kasutada, kuid mitte liiga tihti. Pese oma juukseid iga kahe päeva tagant, eriti kui sa higistad palju või kasutad palju juuksehooldusvahendeid.
     
  • Teatud ravimite kasutamine – Teatud ravimid, nagu antidepressandid ja ärevusevastased ravimid, või hormoonid võivad kahjustada juukseid. Need võivad häirida või takistada juuste normaalset kasvutsüklit, mis põhjustab juuste enneaegse väljalangemise.
    Lahendus: küsi oma arstilt alternatiivseid ravimeetodeid, mis ei kahjusta niivõrd juukseid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles