Targad karjääriotsused, mida iga naine võiks enne 30. eluaastat teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljude jaoks on kahekümnendad eluaastad ideaalne aeg, mil end avastada, sest siis julgetakse kõige rohkem riskida ning ka vigu teha. Samas võivad need eluaastad olla otsustava tähtsusega, mis määravad, kuidas su ülejäänud elu läheb. Eriti karjääri puhul.

Pärast kooli lõppu võib sul olla kindel idee, mida sa edasi teha tahad, kuid sul ei pruugi aimugi olla, kuidas sellega algust teha. Huff Post uuris ekspertidelt, mida tasuks karjääriredelil ronides meeles pidada.

Käi võimalikult paljudel tööalastel üritustel. Raamatuautor Michael Price soovitab unustada sotsiaalmeedia ja uksest välja astuda. «Tööalastel üritustel on võimalik kohtuda paljude inimestega, kes saavad sulle nõu anda või aidata sul teist tööd leida. Oluline on aga see, et sa kohtuksid nende inimestega silmast silma,» ütles Price.

Enne tööalastele üritustele minemist, sea omale kindel eesmärk. Enne, kui lähed mõnele tööalasele üritusele, mõtle välja, miks sa sinna lähed. Kas sa tahad kohtuda uute inimestega ja uusi kontakte luua? Või tahad sa mõne konkreetse inimesega kohtuda? Ürituse lõpuks võiksid sa oma eesmärgi saavutada.

Mõtle välja hea vastus küsimusele: «Millega sa tegeled?» See võib kõlada lihtsalt ja loogiliselt, aga sa võiksid välja mõelda, kuidas oma tööst rääkida nii, et sinu jutust saaks edasi arendada sisuka vestluse. Ära vasta «ma olen õpetaja», vaid muuda oma vastus loomingulisemaks: «Ma õpetan lapsi, sest mulle meeldib mõelda, et ma suudan sel viisil tulevikku muuta.»

Kustuta internetist kõik kaheldava väärtusega pildid. Tööandjad kontrollivad sageli inimeste tausta internetis ja erinevates sotsiaalvõrgustikes, seega vaata üle, millised postitused ja pildid on sul Facebookis, Twitteris, Instagramis jm. Kustuta ära pildid, kus sa sõpradega alkoholi tarbid või suitsetad. Kui sa ei raatsi taolisi pilte kustutada, siis vaata vähemalt üle oma privaatsusseaded, et kõik ei pääseks nendele piltidele ligi.

Varusta end küsimustega. Kui lähed tööintervjuule, siis ürita töövestluse pidajalt võimalikult palju ettevõtte kohta uurida. Tõenäoliselt teab tema firma kohta asju, mida sa internetist taustauuringut tehes ei pruugi leida, kuid mis võivad sulle siiski huvi pakkuda. «Tugevad küsimused näitavad töövestluse läbiviijale, kuidas sa mõtled ja kui intelligentne sa oled,» ütles Price.

Külasta teisi riike. Välismaal käimine, ka puhkusereisidel, annab hea kogemuse maailmas, mis muutub üha globaalsemaks. Raamatuautor Chaz Pitts-Kyser ütles, et tema keskealised sõbrad on korduvalt tunnistanud, et oleks võinud rohkem ringi reisida enne, kui hakkasid karjääri tegema. «Reisimine laiendab oluliselt maailmavaadet ning võib isegi uusi karjäärivõimalusi su teele tuua,» sõnas Pitts-Kyser.

Ole valmis iseendasse investeerima. Karjäär on su kõige hinnalisem vara, seega ära imesta, kui pead sellesse natuke investeerima. Ära pelga erinevaid tööalaseid eneseabiraamatuid, käi lõuna- või õhtusöökidel tähtsate inimestega ja võta vajadusel kursuseid, mis sulle kasuks tulevad.

Väldi kontorisiseseid kuulujutte. Karjäärinõustaja Louise Jacksoni sõnul on see eriti väärtuslik info just esimese kuue kuu jooksul. «Ole valmis kõvasti tööd tegema, kuid loo kolleegidega aeglaselt suhteid. Jälgi mängu ja ürita mõista, kes on firmas kes. Sulle ei tule sugugi kasuks see, kui lood suhteid kellegagi, kellest tahetakse tegelikult lahti saada,» soovitas Jackson.

Tea, millal tuleks vaikida. See võib sind üllatada, aga sa ei tea tegelikult kõike. Ja sa ei peaks valel ajal oma suud lahti tegema. Kui oled koosolekul, tee märkmeid, et hiljem küsimusi esitada. Vestluse ajal kuula vestluspartnerit, kuid ära sega tema jutule vahele. «Kui sa alles alustad tööd uues kohas, siis pead ettevõtte, klientidega ja kolleegide kohta kõike alles õppima. Aga lobisemise ajal pole võimalik midagi õppida,» ütles raamatuautor Fred Cook.

Tunneta oma mugavustsooni piire. Pierce soovitas näiteks vabatahtlikult võtta enda õlule mõni projekt, mille puhul sulle esialgu tundub, et sa ei pruugi sellega hakkama saada. «Kui oled vastu seina surutud, avastad peagi loomingulisi viise, kuidas oma eesmärke saavutada ja end limiteeritud aja jooksul tööle sundida,» selgitas Pierce. Pealegi avaldab teistele (ja ka sulle endale) see muljet, kui sa lõpuks projektiga ühele poole saad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles