Amanda Leari kustumatu sära

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sire säär: Jean Paul Gaultier' moeetendusel.
Sire säär: Jean Paul Gaultier' moeetendusel. Foto: SCANPIX

Hiljuti Roomas paparatso kaamera ette jäänud erakordselt noorusliku Amanda Leari blondeeritud juuksed lehvivad tuules endise hooga, ikka on tal jalas lemmikud, teksapüksid, ning tema hämmastav stiilitaju teeb eakaaslased kadedaks. Tegusus ei anna häbeneda – tänavu üllitas viit keelt vabalt valdav laulja oma 17. albumi, endiselt lööb ta kaasa teatrietendustes, tele­šõudes ning muidugi ka modellina kõrgmoeetendustel. Ja ta tegi seda kõike juba ammu enne Madonnat, Lady Gagat või Kylie Minogue’i!

Salapärane minevik

Kui vana proua Lear täpselt on, teab ta vaid ise. Või siis jumal taevas. Nagu sedagi, milline täpselt on tema päritolu. Ajakirjandusse on lekkinud vastuolulisi andmeid tema sünniaastast, mis võib olla nii 1939, 1946, 1948 kui 1950. Vähe sellest, Lõuna-Prantsusmaal ja Šveitsis üles kasvanud, Pariisi ja Londoni kunstikoolides õppinud Amanda Tappi (perenime Lear sai ta oma esimeselt abikaasalt, šoti arhitektuuritudengilt Paul Morgan Learilt – toim) sooline kuuluvuski on tekitanud üksjagu küsimusi.

On arvatud, et maailmakuulus sürrealist Salvador Dali, kelle muusaks noor Amanda oli ja kellest naine 1980. aastal autobiograafia «Minu elu Daliga» üllitas, maksis soovahetusoperatsiooni kinni. Veenvamalt kõlab siiski arvamus, et kuulujutu erakordselt madala hääletämbriga Leari kunagisest meheksolemisest lasi 70ndate esimesel poolel lahti David Bowie, kellega Leari sidus lisaks sõprusele ka loominguline koostöö. Ning justkui kinnituseks, et ta on siiski naine, «sattus» Lear kaamerate ette aeg-ajalt kehakatteta.

Aga vahet pole. Salapära on teda alati saatnud ja kuulujutte on Lear alati eitanud, kuid kindlasti aitasid need teda, endist Paco Rabanne’i, Ossie Clarki jt nimekate moegurude lemmikmodelli, nii hiljem lauljana kui ka oma isiku vastu huvi tekitamisel. Amanda Leari ligi 40-aastase lauljakarjääri jooksul ilmunud singleid on müüdud üle 25 miljoni ja albumeid üle 20 miljoni eksemplari. Mitu miljonit plaati müüdi Nõukogude Liidus, on teadmata. Ja kui veel mõni aasta tagasi kõlasid tema esituses plaaditäied laule, mille saatel kõlbaks vaid ööklubis keha keerutada, siis tänavune album «My Happiness» keskendub Elvis Presley laulude töötlustele, saatjaks keelpilliorkester.

Tervislik eluviis

Tänavu ongi Amanda Lear tunnistanud, et enam ta «nii väga diskotüdruk» ei ole. Klubides enam ei käi, ja kui näiteks komöödiaetendus «Paanika ministeeriumis», milles ta osaleb, kell 23 läbi saab, on ainsaks sooviks põhku pugeda. Sest ärgata meeldib prouale vara, ning esimene asi, mille kallale ta asub, on hommikusöök: maisihelbed, müsli ja kohv. Tervislik eluviis ennekõike! Seepärast rändab pärast hommikusööki suhu ka peotäis vitamiine, lisaks ženšenni juure ekstrakt.

Kui veel 70ndail räägiti, et eriti käheda ja madala hääle saavutamiseks sunniti noort Amandat salvestusele eelneval päeval ohtrasti viskit jooma ja pakkide viisi suitsu tõmbama, siis nüüd on alkohol ja suits tema elus täiesti välistatud. Ranget dieeti on ta pidanud juba üle 40 aasta, sellest kõneleb ka veatu figuur.

Kõrged kontsad, teksapüksid, väike bomber-jakk on siiani tema lemmikriietumisstiil. Ta leiab, et naise teeb šikiks oskus kombineerida naiselikku stuff’i mõne poiss-sõbralt laenatud riideesemega, kergelt maskuliinsega, täpselt nagu seda oskas ka Marlene Dietrich. Kõrgmoe­lavadel kannab Lear aga sootuks teistsugust riietust ning veel kaks aastat tagasi võis teda Pariisi moenädalal näha John Galliano bikiinides.

Poodlemine valmistab Learile siiani suurt rahuldust. Eriti kui veab ja silma jääb mõni lahe aksessuaar. Näiteks mõni Givenchy kott. Ja kui Dolce ja Gabbana talle mõne aasta eest tegi ettepaneku, kas võiks – nagu nad tegid Madonna puhul – toota Leari pildiga T-särke, jäi ta mõttesse. «Sest kui austusavaldusena tahetakse sinu pildiga särke trükkida, tähendab see, et oled juba väga vana. Justkui ühe jalaga hauas!» arutles ta.

Pigem paneb oma iPodi klapid pähe ja kuulab Mozartit. Või siis Barbra Streisandi, kelle häält ei suuda ta ära imetleda. Aasta eest läks ta lahku oma viimasest, tunduvalt nooremast elukaaslasest, eksmodellist Manuelist, kes «asendas» Leari ilmatüdrukuga, ta loodab leida uue silmarõõmu ning elab praegu koos kümne kassiga.

Terav keel ja suurepärane huumorimeel saadavad teda aga endiselt. Kui aastate eest kerkis päevakorrale küsimus vändata «Minu elust Daliga» mängufilm, kaaluti Amanda Leari kehastajaks Claudia Schifferit.

«Mulle meeldis väga teie raamat. Kes selle teie eest kirjutas?» küsis Schiffer Learilt.

«Tore, et meeldis, aga kes sulle selle ette luges?» tundis Lear omakorda huvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles