Suveköök naiselikus kastmes

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salat grilljuustuga
Salat grilljuustuga Foto: Mihkel Maripuu

See siin taldrikul olengi mina, naerab Monika Viidemann, tuues Nopi roheluserohke õue lauale salati grilljuustuga ning sõrmesuupiste redisest ja kurgist. Ei mingeid hiiglaslikke grill-liha liudu! Küll aga sobivad need igasugustele suvistele seltsingutele, suupiste ja salat ka sütel küpsetatud liha kõrvale.

«Need kõik on üsna naiselikud ja minu kokanduslikku nägu,» ütleb ta ja lisab, et muuhulgas tähendab see, et talle meeldib välja tuua toiduaine enda loomulik maitse ja kasutada maitseaineid pigem vähem kui rohkem. Seda iseäranis suvel, kui kõik värske maitseb ise hästi. Värsked ürdid, sool, suhkur ja pipar – sellest piisab täiesti.

Kui ta oma suvisele köögile mõtleb, siis esimese hooga tulevadki meelde vana kooli toidud, mis lapsepõlvest praeguseni aukohal: maasikad piima ja suhkruga, suitsulest, värske hapukurk. Siis veel tomati-kurgi-hapukoorekaste värskete kartulitega – ükski neist ei nõua ülearu vaeva ega rohkelt maitseainepurgikesi. Metsaande armastab kokk samuti, eks näis, palju ta tänavu ise metsa ja rappa nende järele jõuab.

Mõistagi peegeldub see kõik ka Nopi suvemenüüs, kus tema enda meelisroogadeks on küülikumaksapasteet rabarberiželee ja röstitud ciabatta’ga, pannil praetud makrell porrutuhaga maitsestatud kartulitega, mis oleksidki justkui vanad head lõkkekartulid. Lisaks kiidab ta maheveise ja -kukliga miniburgereid kartulilootsikute ning värske soolakurgiga – ainuüksi nende välimus mõjub kenalt ja kutsuvalt. Ehe suvetoit on ka roheliste köögiviljade gazpacho, mis tehtud porrust, kurgist, petersellist, varssellerist ja rohelisest hernest.

«Ehk juba järgmisel aastal on meil hoovis kasvuhoone, kust võtta suvel värsket-tarvilikku,» arutleb Viidemann. Praegu lisavad kohviku õuele rohelust kastid rabarberi, ürtide, salatite, kurgi, kõrvitsa, tomati, kartuli, suvikõrvitsaga… Üht-teist kuulub Nopi rahvale, suurem osa nimelisi kaste aga ümberkaudsele kogukonnale, kes seal tänavu oma aiapidaja oskusi proovile paneb.

Ehk saab Nopis varsti ka koka lapsepõlve küpsisetorti, mida tema teeb mahlakuse hoidmise eesmärgil alati vormi sisse – küpsised kihiti kohupiima-vahukoore-suhkru seguga vormi, ööks külma, siis vorm tagurpidi vaagnale ning suvised marjad kaunistuseks peale.

Valge redise rullid suvikõrvitsapestoga

Rediserullid sobivad suviseks suupisteks, ka redise võib retseptis asendada kurgilaastudega. Suvikõrvitsapestot saab kasutada ka muudes roogades, murulaugu-mee kaste säilib külmas ja passib ka suvistele salatitele.

10–12 tk

•    1 keskmine valge redis

•    1 keskmine pikk kurk

Suvikõrvitsapestoks:

•    200 g suvikõrvitsat (u kolmandik keskmisest suvikõrvitsast)

•    peotäis kõrvitsaseemneid

•    1 suur või 2 väikest küüslauguküünt

•    20 ml rapsiõli

•    veidi lehtpeterselli lehti

•    poole sidruni koor

•    maitse järgi soola

Murulaugu-mee vinegretiks:

•    suur peotäis murulauku

•    200 ml rapsiõli

•    50 g mett

•    poole sidruni mahl

•    maitse järgi soola

Koori redis, tõmba koorimisnoaga redisest pikad laastud. Aseta need horisontaalselt lõikelauale. Lõika kurgist 4 cm pikkused ribad.

Pestoks riivi sidrunikoor, puhasta küüslauk, haki suvikõrvits väiksemateks kuubikuteks ning pane koos kõrvitsaseemnete ja õliga köögikombaini või kannmikserisse. Purusta pastaks, maitsesta soolaga. Määri pesto suvikõrvitsale, lao peale kurgiribad ja rulli rediselaast kokku.

Vinegretiks haki murulauk väiksemaks, pane koos mee, sidrunimahla ja õliga köögikombaini või kannmikserisse. Purusta, kuni mass on heleroheline, ja kurna läbi tiheda sõela. Maitsesta soolaga.

Pane rullid taldrikule ja vala peale murulaugu-mee õli. Kaunista röstitud seemnete ja värskete ürtidega.

Salat grilljuustuga

Hea salat grilliõhtuks. Kui aga grilli üles ei panda, võib juustu ka pannil praadida. Kastmeks sobib murulaugu-mee vinegrett – vt retsepti ülal.

•    meelepärast rohelist salatit

•    peotäis viinamarju

•    peotäis granaatõunaseemneid või maasikaid

•    grilljuustu (nt Kalamatsi prae- või Halloumi juustu)

•    maitse järgi värskeid ürte, soola, pipart

•    kastmeks murulaugu-mee õli

Pese ja rebi roheline salatianumasse. Poolita viinamarjad, eemalda granaatõunast seemned või tükelda maasikad sektoriteks, lisa rohelisele salatile. Grilli või prae viilutatud juust, kuni selle pind on kuldpruun, lisa salatile. Maitsesta soola-pipraga, nirista peale kaste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles