Ranged kasvatusmeetodid ei pruugi soovitud tulemusi anda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üldiselt usutakse, et kui vanemad on lastega liiga leebed, siis käituvad lapsed halvemini, samas kui rangete vanemate lapsed on sõnakuulelikud ega tee pahandusi. Tuleb välja, et reaalsuses võib olukord hoopis vastupidi olla.

Hiljuti viidi kuues Euroopa riigis läbi uuring, millega sooviti kindlaks teha, missugune kasvatusmeetod on kõige tõhusam laste narkootikumide kasutamise ennetamiseks, kirjutab The Stir.

Uuringus keskenduti 11-19-aastastele lastele ja nende vanematele. Selgus, et mida rangemad olid lapsevanemad, seda tõenäolisemalt kasutasid lapsed kanepit, tubakat ja alkoholi.

Teadlased järeldasid, et vanematel oleks kõige mõistlikum leida kuldne kesktee, kuidas olla nii diktaator kui ka lapse parim sõber, sest sel viisil saavutavad nad kõige paremaid tulemusi.

«Ekstreemsustesse laskumine ei ole tõhus,» selgitas uuringu üks autoritest Amador Calafat, lisades, et liigne rangus ega täielik kontrolli puudumine ei kasvata lastest selliseid inimesi, nagu vanemad tahaksid.

Teadlased lisasid, et kõige parem kasvastusmeetod sõltub tegelikult olukorrast. Kui vanemad soovivad, et lapsed hoiaksid narkootilistest ainetest eemale, siis tuleks kõigepealt lapsega sõbralik suhe luua. Liiga range kasvatusmeetodi puhul ei julge lapsed vanema poole oma murede või küsimustega pöörduda ning vanemad ei tea, millega lapsed tegelevad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles