Viis tõestatud karjääriedu võtit kõikidele ametitele

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tööl või karjääri tegemisel edu saavutamiseks on teatud põhimõtted, millega tuleb arvestada. Lisaks õnnele on vaja ka muid tegureid, mida kõik inimesed ise arendada saavad.

Psychology Today toob välja viis põhimõtet, mida järgides on kõigil võimalik karjäärialast edu saavutada:

  • Pädevus lööb läbi

Oskuste arendamine ja spetsialiseerumine on oluline edu mõjutaja. Seega on karjääriredelil tõusmiseks äärmiselt oluline pidev õppimine ja oskuste arendamine. Kuid väga tihti jäävad kõrge pädevusega inimesed märgatuks ja neid varjutavad vähem võimekamad, kuid säravad inimesed. Pikas perspektiivis lööb kompetents siiski läbi. Kui sind ei hinnata oma oskuste poolest praeguses töökohas, siis on see märk, et sa pead otsima sellise ettevõtte, kus seda tehakse.

  • Vaata oma tööd laiemalt

Töötajad, kes peavad oma töö ulatust väga kitsaks või teevad seda väga pinnapealselt, ei tõuse karjääriredelil. Proovi näha oma töös arenguvõimalusi ja mõista, kuidas sinu töö teisi mõjutab. Kõige paremad töötajad tunnevad oma tööd läbi ja lõhki ning teavad, kuidas nende pingutused ettevõttele või meeskonnale panustavad.

  • Õpi mängureeglid ja mängi hästi

Lisaks igapäevasele tööle valitseb kõikides ettevõtetes pidev konkurents. Töötajatele on tihti iseloomulik omakasupüüdlik käitumine oma tahtmise saamiseks. Ettevõtetel on välja kujunenud nii kirjutatud kui ka kirjutamata reeglid, kuidas asjad seal käivad. Oluline on õppida need mängureeglid ära ja nendele vastavalt tegutseda. See hõlmab endas enesereklaami, oluliste tutvuste loomist ja heade tööalaste suhete arendamist. Mõnikord pead sa reegleid muutma või neid eirama, kuid seda tuleb teha strateegiliselt. Oluline on teada, kuidas mäng käib, ning teha seda sealjuures ausalt ning õiglaselt.

  • Tõesta oma usaldusväärsust

Mitte miski pole väärtuslikum töötajast, kelle peale saab kindel olla, et ta teeb oma tööd kvaliteetselt ja õigeaegselt. Oma usaldusväärsuse säilitamiseks on oluline mitte anda lubadusi, mida sa ei suuda täita, või võtta enda peale üle jõu käivat ülesannet. Lisaks ole inimestega oma ebaõnnestumiste korral aus ning proovi tehtut heastada.

  • Käitu teistega hästi ja arenda suhteid

Teiste inimeste hästi kohtlemine on alati oluline, sest see on heade suhete alus. Ülemuste, kolleegide ja alluvatega hästi läbisaamine on oluline töö kvaliteetselt sooritamiseks. Lisaks on head inimestevahelised suhted olulised, sest need aitavad luua võimalusi ja tutvusi, mis võimaldab karjääriredelil tõusta.

Oluline on mainida, et siiski on ka inimesi, kes ei järgi neid reegleid ja saavutavad kiireloomuliselt edu. Teised võivad lihtsalt olla õnnesärgis sündinud või heade tutvustega ning oma ala tippu jõudnud ilma pädevuse ja usaldusväärsuseta. Siiski enamike jaoks on need põhimõtted eduka ja rahuldust pakkuva karjääri aluseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles