13 ja reede ning täiskuu - kas õuduste öö?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ebausklikel tasub tähelepanelik olla - täna on väga haruldane päev, sest täiskuu langeb üle pika aja kardetud 13 ja reede kuupäeva peale. 

13 reede ja täiskuu kokkulangevus on haruldane sündmus – viimati juhtus see 13. oktoobril 2000. aastal ning järgmine kord on seda oodata alles 35 aasta pärast, 13. augustil 2049. aastal, kirjutab Vox.com. Teaduslike uuringute põhjal ei ole tõendeid, et reede 13 toob ebaõnne või et täiskuu mõjutab inimkäitumist. Kuid siiski on tegemist ilminguga, millele tasub tähelepanu pöörata.

Miks on täiskuu 13 ja reedel niivõrd haruldane?

Vastus on puhtalt matemaatiline – sellise nähtuse esinemise tõenäosus on ääretult väike. Kokku peavad langema kolm tegurit, milleks on kuufaas (täiskuu), nädalapäev (reede) ja kuupäev (13). Ümardatult on täiskuu esinemise tõenäosus mingil päeval 3,39 protsenti, reede tõenäosus 14,29 protsenti ning 13. kuupäeval 3,29 protsenti. Nende kokkulangevuse tõenäosus on protsentide osamäärade korrutis, 0,015 protsenti. Sellise aasta tõenäosus, kus reede 13 ja täiskuu on ühel päeval, on seega kõigest 5,81 protsenti. See tähendab, et selline ilming juhtub keskmiselt iga 20 aasta tagant.

Kas 13 ja reedel juhtuvad tõesti halvad asjad?

Teaduslikult ei ole tõestatud, et see nii oleks. Mõnes uurimuses on täheldatud selle kuupäeva ja nädalapäeva kokkulangevusel suurenenud liiklusõnnetuste arvu. Kuid siiski on jõutud järeldusele, et tegemist on juhusliku kokkulangevusega – 13 ja reede näol ei saa olla põhjendatud tegurit, mis halba õnne põhjustaks.

Huvitav ja palju usutavam on hüpotees, et reede ja 13 ise ei too ebaõnne, vaid hoopis inimeste kartus selle kokkulangevuse suhtes. Sellest olenevalt hakkavad inimesed teisiti käituma, mis toob kaasa näiteks erinevaid õnnetusi, mida võib defineerida kui «ebaõnn». Kuid ka seda teooriat on erinevate uurimustega ümber lükatud – õnnetuste arv 13 ja reedel kipub olema üldjoontes sama, mis teistel päevadel.

Kas inimeste käitumine muutub täiskuu ajal?

See teooria on veidi usutavam kui eelmine. Olles seotud kuufaasidega on võimalik, et täiskuu mõjutab meie käitumist sellistel viisidel, mida me hetkel veel ei mõista. Kuid andmed väidavad jällegi vastupidist.

Politseijaoskonnad sageli raporteerivad, et kuritegude arv täiskuu ajal on suurem kui tavaliselt. Ka mõned uuringud on välja toonud seost täiskuu ja ebastabiilse käitumise vahel. Kuid need leitud seosed on tõenäoliselt tulenenud vähestest andmetest või eksitavast tõlgendusest. Põhjalikumad meta-analüüsid on korduvalt tõestanud, et täiskuu ei põhjusta inimeste käitumise muutumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles