Kuidas toituda võimalikult säästlikult, aga tervislikult?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeva kiire elutempoga maailmas võib tervislikult toitumine olla tõeline väljakutse. Kui kiirtoidu söömine võib lühiajaliselt tunduda säästlikum, siis ka täisväärtuslikult toitumine ei pruugi alati rahakotti lõhki ajada.

Huffingtonpost.com toob välja viis nippi, kuidas säästlikult tervislikult toituda:

1. Tee enne poodi minekut ostunimekiri ja koosta eelarve
Tühja kõhuga poes käies tekib tahtmine väga palju asju osta. Kuid täis kõhuga ja kindla plaaniga söögi ostmine aitab vältida ülekulutamist ja ebatervislike asjade ostmist. Tund või kaks enne toidupoodi minekut koosta eelarve ja pane kirja nädalaks vajalikud toiduained. Seda tehes jälgi reklaamlehelt, mis toiduained on hetkel allahinnatud ning sellele vastavalt vali retsepte. Poodi minnes ära mine kiusatuse vältimiseks nende lettide juurde, kust sul midagi vaja pole.

2. Osta hooajakaupu ja suurtes kogustes
Toidunimekirja tehes arvesta sellega, mis puu- ja juurviljade hooaeg hetkel on. Hooajast saaki on tavaliselt rohkem ja see on odavam. Väldi valmislõigatud või töödeldud puu- ja juurvilju. Neid võib olla mugavam tarbida, aga need on tavaliselt palju kallimad. Toiduaineid, mida sul iganädalaselt rohkem vaja läheb tasub osta hulgi. Kui liha on soodushinnaga, siis osta seda rohkem kui sul nädalas vaja läheb ning külmuta ülejääk. Lisaks võib suurema paki ostmine tihti olla ökonoomsem.

3. Valmista toidud ette
Toidu ettevalmistamine võib aidata vältida kiiruga tehtud ebatervislikke otsuseid. Eralda nädalast üks päev, mil sa teed süüa ka teisteks päevadeks. See kindlustab sulle igapäevaselt tervislikud eined ja säästab aega. Eelista hautisi ja vormiroogasid, et tervislikud koostisained säiliksid kauem. Nädalavahetustel süüa tehes võid retseptide koguseid suurendada ja portsjoneid külmutada.

4. Piira väljas einestamist
Tihti tekib kiusatus süüa väljas restoranis või kohvikus, eriti kui töökaaslased lähevad koos lõunale. Kuid mõistlik on väljas söömist vältida, sest selle peale kulub palju raha. Paki hoopis tervislik eine omale kodust tööle kaasa ja söö näiteks pargis või kuskil mujal. Sinu keha ja vaim tänavad sind selle eest. Kui alati ei saa lõunat kaasa pakkida, siis eelista tervisliku menüüga restorane, kus on erinevad päevapakkumised. Samuti eelista vett ja väldi magusaid jooke, sest need maksavad rohkem ning lisavad kaloreid.

5. Kasvata ise toiduaineid
Raha säästmiseks on võimaluse korral otstarbekas kasvatada puu- ja juurvilju ise. Seemned või istikud maksavad suhteliselt vähe ning nendelt saab vastaval hooajal palju tooraineid söögi valmistamiseks. Otsustades, mida kasvatada, arvesta kasvutingimustega ja eelista selliseid vilju, mida tarbid kõige enam. Täisväärtuslik toiduainete valik oma tagahoovis soodustab igati tervislikku toitumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles