Lõpeta enesekriitilisus ja õpi ennast armastama!

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed kipuvad ennast tihti liiga palju kritiseerima, mis tähendab, et me unustame oma tõelise olemuse ja saavutused. Kui sa tahad olla elus edukas ja leida rahulolu, pead sa alistama oma suurima vaenlase – iseenda.

Millal sa viimati tähistasid oma eesmärgi saavutamist või keerulise ülesande lahendamist? Enamik inimesi unustab seda teha ja liigub kiirelt elus edasi. Kui juhtub aga midagi halba, hakkavad inimesed ennast otsekohe süüdistama. Enese kritiseerimine on alati kergem kui enda kiitmine, vahendab Psychology Today.

Tegelikkuses hoiavad inimest kõige rohkem tagasi tema enda hirmud, kõhklused ja piiravad uskumused. Kui sa tahad oma elust viimast võtta ja positiivseid muutusi luua, pead sa nendest üle olema. Enesearmastus ei tähenda enesekeskseks muutumist, vaid oma tõelise isiksuse aktsepteerimist koos kõikide heade ja halbade külgedega.

Kui sa õpid ennast hindama, tunned sa ennast elujõulisemalt ja tugevamalt kui kunagi varem. Mõtted sinu peas muudavad sind produktiivsemaks ja oled stressiperioodil palju vastupidavam. Sul on võimalik tagasilöökidest kiiremini taastuda ja keerulistes olukordades paremini vastu pidada. Endast lugupidamine toob kaasa heaolu- ja õnnetunde.

Uuringud näitavad, et ennast armastades saad sa ka teiste inimestega paremini läbi ja sul on võimalus luua nendega häid suhteid. Lisaks suudad sa suurenenud enesekindlusega mõjutada oma elukeskkonda paremuse poole ja teisi inimesi aidata.

Kuidas saada võitu liigsest enesekriitikast?

Siin on neli moodust, kuidas oma enesekriitilisust vähendada ja ennast rohkem armastama õppida:

  •  Kohtle ennast kui oma lähedast sõpra. Enesearmastus koosneb lahkusest ja mõistmisest. Teadvusta endale, et eksimused on vaid osa elust ja oluline on õppida oma emotsioonidega toime tulema.
  • Kirjuta oma negatiivsed mõtted üles ja analüüsi neid. Kas sa ütleksid selliseid asju ka oma sõbrale? Suure tõenäosusega mitte. Kui sa muutud oma suhtumisest teadlikumaks, saad sa negatiivset keelekasutust ja mõtteid järgmine kord vältida.
  • Kirjuta endale kiri, nagu sa kirjutaksid oma sõbrale. Kujuta ette, mida lahke sõber sulle kirjutada võiks. Kirjuta kõik üles, hoia seda kirja kindlas kohas ja loe seda rasketel hetkedel.
  • Harjuta enda kiitmiseks kindlaid fraase. Kui kipud endiselt oma mõtetes negatiivsusele kalduma, süvenda endale positiivseid mõtteid. Näiteks sisenda endale: «Ma olen keskendunud, sihikindel ja elujõuline inimene.»; «Ma olen piisav sellisena nagu ma olen.» ja «Ma olen pidevalt arenev ja õppiv isiksus.»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles