Lugeja kirjutab: suvel tuleb füüsiline aktiivsus siduda meeldivaga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neiud tantsivad Shaky Knees muusikafestivalil. Pilt on illustreeriv.
Neiud tantsivad Shaky Knees muusikafestivalil. Pilt on illustreeriv. Foto: AP/Scanpix

Naine24 treeningnippide lugejamängu raames kirjutas meile lugeja, kes üliõpilasena puhkab suvel raskest talvest.  Mõneks ajaks ütleb ta hüvasti rõhuvale linnakärale, tähtaegadele ning laseb end spordiklubi nimekirjast kustutada.

Suved veedan meelsasti maal – käin looduses, loen, kokkan, mediteerin ning teen hinge ja vaimu kosutavaid maatöid. Ma ei oska ütelda, kui palju kaloreid võib põletada üks 30 minutiline kirvega puulõhkumise sessioon või mis lihasgruppe treenib paaritunnine rohimismaraton. Kuldpruuniks päevitunud musklis käed kõnelevad suve lõpul iseenda eest.

Ja mis sobiks paremini ühte asjatoimetusi täis päeva lõpetama kui  saun! Juba lapsepõlvest on mul meeles, kuidas vanaema enne lavale minekut enda reied meega kokku hõõrus. Tema ilurituaalist on nüüd saanud meie ilurituaal. Lisaks andis mulle memm saunaskäimise ajaks pähe villase baretti, et liigne kuumus mu juustele halba ei teeks, ning ma neid pärast iga saunakorda pesema ei peaks.  Kuid näost punane, mesiste reitega higistav barettiga olevus julgen ma olla küll vaid enda saunas omade seas...

Kui ma talviti trennis ei käiks, siis minu füüsiline aktiivsus piirdukski vaid trajektooriga kodust bussipeatusesse – sealt kooli ja lõpuks jälle koju tagasi. Suviti ei ole mul mingisugust vajadust hommikul äratuskella sättida 6.30 ning eksistentsi needes end vaevaliselt BodyPump’i vedada, sest võimalusi püsida füüsiliselt aktiivne pakub meile ilus ilm igal ajahetkel. Lisaks vanavanematele maal abiks olemisele võtsin paar suve tagasi julguse kokku ning käisin Pirital purjelauaga sõitmas. See suvi on plaanis läbida väike osa Oandu-Ikla matkarajast.  Füüsilise aktiivsuse alla võib kuuluda ju kõik – loodusest jalutamiseni kuni higiselt kontsertide esireas hüppamiseni. Suviti peab minu jaoks olema füüsiline aktiivsus olema seotud meeldiva ja kasulikuga. On ju ometi avatud igasuguseid jooksuradasid ja nn välijõusaale, kus on mõned trenažöörilaadsed masinad. Kuid mina eelistaksin selle asemel hoopis kokku saada kauanägemata sõbrannaga ning viia tema koer jalutama!

Suviti on minu jaoks kõige keerulisem heas vormis püsimise juures toitumine. Maal on sellega lihtne: mida külvad – seda lõikad. Kuid linnamelus on õigete otsuste tegemine raskendatud. Vabaõhuüritustel, rannas ja muusikafestivalidel on kõige kättesaadavamaks toiduks rasvast nõretavad friikartulid ja hamburgerid. Ja kui antud hetkel nende isu pole, siis värskendavast õllest-siidrikesest või koorejäätisest ikka ära ei ütle...

Mina üritan suviti kodust mitte tühja kõhuga lahkuda, sest kunagi ei tea, millal avaneb järgmine võimalus normaalsete asjadega kõhtu täita. Kuna sooja ilmaga midagi rasket kõhtu ei soovi, on kujunenud minu igipõliseks suvelemmikuks just smuutid. Erinevate smuutiretseptidega katsetamisest ei saa mul küll  kunagi isu täis. Olen improviseerinud nisukliidega, kookosvõiga, kamaga, kõiksugu marjade ja köögiviljadega ning tulemus on ikka kerge, toitev, tervislik ja maitsev!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles