Kuidas valida trennirõivaid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Treeningu puhul on väga oluline leida motivatsiooni, et üldse trenni teha. Aga sama tähtis on ka see, mis sa trenni selga paned. Välja veninud dressipüksid ja puuvillane T-särk võivad küll mugavad olla, kuid kehale ei pruugi need head teha.

Õiged trenniriided lasevad kehal hingata, paremini liikuda ning kaitsevad tundlikku nahka. Oled juba pikka aega trennis käinud ja arvad, et sinu riietus on õige? Ära ole selles nii kindel. Milliste riietega ei tasuks trenni minna? Women's Health Magazine toob mõned näited.

100 protsenti puuvillased riided

Ürita vältida puuvillaseid trennirõivaid. Puuvill võib tunduda hea ja mugava valikuna, aga kuna puuvill imab vedelikke endasse ja kuivab aeglaselt, jääb higi sõna otseses mõttes sinu külge. Niisked rõivad muudavad su tempo aeglasemaks ja võivad põhjustada nahaärritust.

Eelista pigem kiiresti kuivavaid sünteetilistest materjalidest kangaid, mis on loodud niiskust endasse imama ja kiiresti kuivama. Pea aga meeles, et hoolimata materjalist tasuks trennirõivad välja vahetada, kui neile on külge jäänud ebameeldiv lõhn, mis pesemisega ära ei lähe.

Kulunud jalatsid

Sa teed oma jalgadele karuteene, kui kannad treeningjalanõusid nii kaua, kui neisse tekivad augud või kuni need lihtsalt jalas ära lagunevad. Vale või kulunud toestus ei mõju jalale hästi ja võib lausa liigeseid kahjustada.

Personaaltreener Melissa Paris ütles, et kui käid nädalas kaks korda jooksmas, siis tuleks jooksujalanõud vähemalt korra aastas välja vahetada. Kui sa jooksed 6-7 päeval nädalas, siis võiks jalanõusid vahetada iga kolme kuu tagant.

Vale rinnahoidja

Kui sa ei tunne end mugavalt, siis pole sa võimeline ka oma treeningust maksimumi võtma. Hea spordirinnahoidja kaitseb rinnas olevaid sidekudesid, et need ei veniks välja ega oleks stressis.

Spordirinnahoidjat valides tuleks silmas pidada oma tüüpilise treeningu intensiivsust ja su kehakuju. Jooga ja kõndimise jaoks sobib kõige paremini kerge toestusega spordirinnahoidja, kardiotreeningu ja intervallidega treeningu jaoks tasuks soetada tugeva toestusega spordirinnahoidja. Suuremate rindadega naised võiksid soetada laiemate õlapaeltega rinnahoidjad, mis jaotavad raskust paremini ega koorma liigselt õlgu. 

Isegi, kui oled oma rinnahoidjaga rahul, tuleks see uue vastu vahetada iga 6-9 kuu tagant. Rinnahoidja eluiga sõltub sellest, kui sageli seda kanda ja pesta. Kui rinnahoidja kuju pole enam endine, elastsed osad on välja veninud või rinnahoidja ei hoia enam keha vastu, oleks paras aeg uus osta.

Välja veninud riided

Välja veninud ja laiad riided on mõeldud pigem kodus mõnulemiseks. Treenerite sõnul võivad laiad rõivad jõusaalis lausa ohtlikud olla. Esiteks häirivad need treeningut ja teiseks võib juhtuda, et laiad riided jäävad treeningmasinate vahele kinni. Välja veninud rõivastega on raskem ka oma kehaasendit jälgida. Kui üritad mõnda keerulist pilatese asendit võtta või raskusi tõsta, siis on tähtis jälgida, et su asend oleks õige, vastasel juhul võid oma kehale liiga teha.

Sa ei pea minema kõige liibuvamaid trenniriideid otsima, kuid laiade rõivaste vahetamine veidike kitsamate vastu tuleb kindlasti kasuks. Treenerid tuletavad meelde ka seda, et kuigi paljud inimesed tahavad oma keha laiade rõivaste sisse peita, võivad laiad riided näiteks joogas hoopis liiga paljastavaks osutuda, näiteks võib mõne poosi ajal kõht või muu kehaosa välja paista.

Liiga kitsad rõivad

Trenni minnes ei tasuks end laiade rõivaste sisse peita, aga ka liiga kitsad trennirõivad võivad su treeningut takistada. Kõige mõistlik oleks leida vahepealne variant, milles sa end ka mugavalt tunneks.

Ehted, kõrvaklapid ja parfüümid

Rippuvad ja kolisevad ehted ei sobi jõusaali, sest need hakkavad su treeningut segama. Ka sõrmused võivad trenni ajal ebamugavust tekitada, eriti kui teed raskustega trenni.

Paljud inimesed käivad jõusaalis n-ö oma muusikaga. Kuigi lemmikmuusika kuulamine võib aidata paremini keskenduda ning hoogsamalt treenida, tasuks jälgida, et muusika poleks kõrvaklappides niivõrd vali, et see teisi häirima hakkaks.

Mitte keegi ei taha jõusaalis higi järgi haiseda, aga ürita piirduda vaid deodorandi või higipulgaga ja jäta kallid parfüümid koju. Tugevate parfüümide lõhn muutub higistades intensiivsemaks ja see võib tekitada peavalu või häirida teisi treenijaid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles