Neli tegevust, mis annavad energiat

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud usuvad, et kofeiin on see imeline aine, mis meid energilisemaks ja tegusamaks muudab. See ei vasta täielikult tõele. Kofeiin annab küll ajutise «energialaksu», kuid tegelikult on mõned palju tervislikumad ja tõhusamad viisid, kuidas energiataset tõsta, kirjutab Good Housekeeping.

Eemaldu elektroonilistest vidinatest

Kui pead oma tähelepanu jagama e-kirjade, hilisõhtuste uudiste ja tekstsõnumite saatmise vahel, siis ei ole su aju võimeline kogu infot tõhusalt töötlema. Võid isegi tajuda, et sa ei suuda kõigele keskenduda ja see tekitab segadust ning sul kulub rohkem aega vähema tegemiseks. Kui paned elektroonilised vidinad käest, siis on sul kergem keskenduda ning lihtsam ka õhtuti uinuda. Ürita vähemalt ühel õhtul nädalas lülitada elektroonilised vidinad õhtul välja ja mängi hoopis perega lauamänge, korista oma kodu, maali või loe raamatut. Pane tähele, kui energilise ja puhanuna sa end hommikul tunned.

Tee paus

See võib kõlada veidralt, aga kui sa lubad endale, et teed peagi oma töösse pausi (pärast selle tööülesande lõpetamist, lähen jalutama), siis see muudab sind tegelikult tegusamaks. Ürita oma tööpäev seada nii, et teed 45 minutit järjest tööd ja seejärel puhad 15 minutit. Sel viisil on sul rohkem energiat ja su töötulemused paranevad.

Naudi lõhnu

Teadlased on kindlaks teinud, et erinevad lõhnad võivad aidata inimestel paremini keskenduda. Näiteks üks uuring tõestas, et kui inimestele anti nuusutada segu erinevatest lillelõhnadest, paranes nende õppimiskiirus 17 protsendi võrra. Piserda oma randmetele mõnda lillelõhna meenutavat parfüümi ja nuusuta seda kohta tööpäeva jooksul.

Mediteeri

Loksuvad lained, kaunis vaade mäetipult, vatti meenutavad pilved... Enda ümber ilu märkamine on üks mediteerimisviis, mis aitab segi läinud mõtteid lahti harutada. Kui iga päev 30 minutit tõsiselt mediteerida, siis see võib lausa ajustruktuuri muuta ning mõjuda positiivselt nendele piirkondadele, mis on seotud ülesannete sooritamisega. Ja mediteerida saab ju igal pool, kasvõi tänaval kõndides. Kui sa oled hetkes nüüd ja praegu kohal, siis ei sega sind ükski kõrvaline mõte või inimene ning sa oled võimeline oma eesmärkidele keskenduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles