Monika Kuzmina: ole vapper ja valluta maailm

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kuzmina
Monika Kuzmina Foto: Margus Vilisoo

Monika Kuzmina kirjutab oma artiklisarja neljandas loos sellest, kuidas iseennast rohkem usaldada, et julgem olla.

Kätte on jõudnud aeg, kus läbi enese leidmise ning õnnelikuks saamise sammudest koosnevate kirjaridade taas kohtume. Kuidas sul läinud on? Hästi, halvasti? Ole hea ja kirjuta üles. Kui sa seda varem teinud pole, siis nüüd on viimane aeg.

Kirjuta üles esimese sammu kohta, mis õpetas meile leidma endast üles julguse, et olla see, kes me päriselt oleme ja tegema seda, mida kogu hingest armastame. Kirjuta palun üles, mida sa siis päriselt armastad teha ja kes sa oma sügaval sisemuses oled. Sa ju tead seda! Kirjuta üles, et sa oled näiteks hea inimene, armastad oma pere ja sõpru, hindad kõrgelt teatud kindlaid väärtusi, sul on imelised unistused - kirjuta need kõik üles ja hoia seda paberit kui oma suurimat varandust. Miks? Sest inimene on täpselt nii elus, kui kaua tal on unistused, mille poole püüelda. Ja unistuste saavutamiseks on vaja tegutseda, esimeseks heaks teoks on unistused üles kirjutada ja nimekirja pidevalt läheduses hoida.

Peale selle tegemist tuleta meelde, et järgmisena võtsime ette õpetliku sammu astumise, et olla järjepidev ning saime teada, et selleks, et oma rajal ka püsida, vajame suures koguses jõudu ja jaksu. Selleks, et elus saavutada õnn, rõõm ja rahulolu, tuleb olla järjepidev ja püsida oma õigel rajal - enese armastamise, õnne ning edukuse rajal.

Viimati sai meile aga selgeks, et on üks väga oluline asi, mis tihtipeale takistab meil kõigil tegemast parimal ja kõrgeimal viisil just seda, mida me soovime - selle oskuse puudumine võib saada saatuslikuks iga unistuse saavutamisel. Keskendusime andestamisele ja andestamise oskuse lihvimisele. Loodan, et oled selle ajaga vähemalt ühele inimesele andeks andnud ja andestanud mõned enese patud ka endale. Sul on selleks õigus! Kui sulle saab harjumuseks kiirelt andestada enesele ja teistele ning teha enese käitumises samuti kiireid muutusi (teisi me ju muuta ei saa), oled saavutanud suure edumaa kõikide nende ees, kellel on suured unistused ja kes on ka järjepidevad aga kes ei oska andestada.

Kui oled kiire andestaja ning kiire olukorra parandaja, oled saavutanud tugipunkti, kust edasi saab minna kerge südame ning terve mõistusega ja ikka oma unistuse poole püüeldes ning oma heade tegevuste ja tulemuste vilju nautides.

Nüüd ole palun vapper

Oleme jõudnud koos punkti, mis vajab vaprust. On aeg oma unistusi ellu hakata viima vapra südamega. Meil on selge, kes me oleme, mida me soovime, oleme õppinud järjepidevust ja saanud selgeks andestamise, mis omakorda õpetab meile olema iga korraga aina paremad ja paremad inimesed. Headus nõuab vaprust. Ei saa elada head elu halva vastu võitlemata. Hea olemine pole naiivsus. Hea olemine on valik ja valikuga olla parem ning jäädagi paremaks, kaasneb vapruse vajadus.

Mida tähendab vaprus?

Vapruse all pean silmas iseenda usaldamist, kindlustunnet ja enesest lugupidamist. Vaprus tähendab ausat unistamist ja suure sisemise usu ning enesekindlusega oma unistuste poole püüdlemist. Sellel teel tuleb ette raskusi, kuid iseenda usaldamise, kindlustunde ja enesest lugupidamisega seisad sa vapralt vastu kõigele - rind eest, süda soe, silmad lahti ja mõistus terav.

Iseenda usaldamine

Kõik sinu elus sõltub iseenda usaldamisest. Kui sa oma sisimas tunned end kindalt, saavutad kõik, mida soovid. Ole hea ja lihvi oma tugevamaid iseloomuomadusi, oskusi ning teadmisi nii palju kui võimalik - see on üks võimalus sinu enda väärtust su enda silmis tõsta. Ja veel, ära unusta oma nõrkusi, tegele ka nendega, anna endale aru, mida peaksid endas muutma, et saavutaksid kiiremini just sellise elu nagu sa soovid. Soovitan sul ennast võimalikult palju ümbritseda nende inimestega, kes sind aitavad rohkem ennast usaldama hakata, hoia eemale nendest, kes sind teevad väiksemaks, kui sa tegelikult oled.

Arvesta, et enese muutmise ja oma elu paremaks muutmise teekonna alguses vajad eriti tugevat vankumatut sisemist jõudu. Oletame, et sa oled otsustanud muutuda paremaks inimeseks. Sinu muutused kutsuvad sind ümbritsevates inimestes esile ärevust. Pead suutma olla üle negatiivsetest kommentaaridest, halvast suhtumisest sinu muudatustesse ja jääma enesele kindlaks. Sulle võidakse öelda, et sa ei suuda, oska ega saa. Kui sa oled otsustanud muuta oma elu paremaks, siis sa vajad unistuse poole kõndides parajas koguses vaprust. Hoidu nendest, kes sinu usaldust iseendasse kõigutavad. Hoia nende lähedale, kes sulle seda juurde annavad.

Ja jäta meelde, ainus, mida sa siin elus tegelikult vajad, on iseenda usaldamine. Sa ei vaja miljoneid, jahte ega häärberit, sa vajad vaid vankumatut iseenda usaldamist ning sa vallutad maailma ka tühjade taskutega.

Kindlustunne

Õppisin viimasel Hispaanias läbitud koolitusel ühte asja, mis mind sügavalt liigutas. See puudutab kindlustunnet. Nimelt pole olemas mitte mingisugust muud kindlustunnet, kui kindlustunne enese usaldamise kohta. Meile on õpetatud, et kui meil on kindel töö, oma kodu ja mingisugunegi varandus, siis me peaks ennast kindlalt tundma. Kas tunneme? Mina küll ei ole tundnud. Kui mulle midagi kuulus, muretsesin, et sellega midagi ei juhtuks ja lõpuks juhtus just see, mille pärast muretsesin. Kaotasin pidevalt selle, mille olin omast arust just välja teeninud. Tõenäoliselt oled ka sina sellised kaotused  üle elanud. Mis jäi mul varem puudu? Sain teada, et mul puudus kindlustunne enese usaldamise kohta.

Mis see kindlustunne siis täpsemalt on? Pean silmas kindlustunnet, mis tuleb peale iseenda südamehääle kuulamist. Kui enese usaldamine on oma südamehääle oskuslik kuulamine, siis kindlustunne aitab oma südamehääle järgi elada. Igal inimesel on olemas oma südamehääl, mis räägib tema sügavama mina tõde. Muidugi võib olla juhtunud, et sinu sügavam mina on hetkel alla surutud ja sa ei kuule teda väga hästi. Seda saab muuta. Sa ise saad seda muuta. Me kõik saame seda endas muuta. Seega, kuula on südamehäält ja siis treeni ennast enesekindlaks inimeseks.

Ja ainult see teadmine, et pole olemas ühtegi suuremat kindlustunnet, kui enese usaldamise kindlustunne ning et see on parim valuuta, mis olemas on, muutis sekundiga mu elu ja peaks sekundiga muutma meie kõigi elu. Me ei vaja materiaalseid kindluseid, me vajame kindlustunnet, et me tõesti usaldame ennast! Kõik muu tuleb peale seda.

Enesest lugupidamine

Me võime elus panna mängu kõik aga mitte kunagi ei tohi me kaotada enesest lugupidamist. See on esialgu harjumatu mõte. Mis iganes ka sinu või minu elus ei juhtu või mida meiega ei teha, tuleb meeles hoida üht - ainus eluväärtus, mida me reaalselt omame, on austus enese vastu. Me võime petta oma peret, sõpru, lähedasi ja kogu maailma aga enese eest ei jookse me mitte kunagi mitte kuskile ning suurimad enese piinajad oleme me ise.

Seega, kui me ka käitume elus vahel valesti või oleme teinud oma varasemas elus midagi valesti, siis meil on nüüd uus võimalus. Alati on uus võimalus! Meil on võimalus parandada ennast, teha nüüd paremaid tegusid ja luua omale uus elu. Pea endast lugu ja kui sa seda parasjagu ei tee, siis tee kõik enesest olenev, et sa ennast taas austama saaksid hakata. Iga teoga, mis aitab meil taastada enesest lugupidamist, teeme endale ühe suurima kingituse, mida endale teha saame.

Seega, vaprus pole seotud miljonite, majade või muude materiaalsete väärustega, vaid hoopis sinu eneseusu, kindlustunde ja enesest lugupidamisega. Jah, vaprus tuleb kõige paremini esile kriitilistes olukordades, kuid vapper süda on tegelikkuses vapper oma igapäevastes tegevustes. 

Vaprad mehed ja naised on vaprad oma hinges, see ongi põhjus, miks nad kukkudes alla ei anna ja taas tõusevad ning siis kangelaseks saavad. Oma igapäevaelus vapraid tegusid tegevad inimesed ongi tõelised kangelased.

Ära otsi vaprust vägitegudest väljaspool kodu. Ole vapper ja otsi seda enese seest. See on seal olemas!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles