Seitse asja, mis võivad mõjutada hormoonide taset

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tunnista ausalt: iga kord, kui sa ei tunne end hästi ja sul pole aimugi, mis võib selle põhjuseks olla, siis süüdistad ilmselt hormoone? Tõenäoliselt on sul isegi õigus. Hormoonid kontrollivad kogu su organismi, mõjutades isusid, kehakaalu, sugutungi, kuupuhastust jne.

Ent hormoonide tasemed ei muutu niisama. Teatud harjumused ja eelistused mõjutavad hormoonide taset ja tegelikult saame me ise seda kontrollida, kirjutab Women's Health Magazine.

Magusasõltuvus

Toidud, milles on liiga palju suhkruid, mõjutavad otseselt meie kehakaalu. Lisakilod võivad aga muuta keha insuliini – hormooni, mis liigutab suhkrut vereringesse, et rakud saaksid vajalikku energiat – suhtes vastupidavaks. Selle tulemusel võib inimesel välja kujuneda diabeet.

Hilisõhtused stressiallikad

Tavaliselt langeb kortisooli (stressihormoon) tase õhtuks, tänu millele saab inimene lõõgastuda ja uinuda. Aga kui miski tekitab hilisõhtul stressi või ärevust, siis on kortisooli tase kehas kõrge ja inimesel on raske uinuda. Ürita õhtuti võimalikult rahulik ja lõõgastunud olla, et sind ootaks ees kvaliteetne ööuni.

Regulaarne unetus

See on kui nõiaring: vähene uni tõstab kortisooli taset, kortisool tõstab omakorda veresuhkru taset, mis ühel hetkel järsult langeb ja tekitab stressi ning isu rämpstoidu järgi. Ürita unetusest vabaneda ja siis langeb ka kortisooli tase.

Vaid üks unetu öö

Magamise ajal tõuseb leptiini tase kehas. Leptiin annab ajule märku, et sa ei pea hetkel sööma. Kui sa aga voodis pidevalt vähkred ja sul ei tule und, ei tooda keha piisavalt leptiini ning järgmisel päeval on sul tavalisest suurem nälg. Seetõttu võib öelda, et unetud ööd soodustavad kaalutõusu.

Pärastlõunane kohvipaus

Jällegi tuleb süüdistada kortisooli. Nimelt kofeiin annab kehale märku, et kortisooli kogust tuleks suurendada, see võib sind muuta aga ärevaks ning pärsib kiiret uinumist. Ürita päeva jooksul piirduda maksimaalselt kahe kohvitassiga, soovitatavalt enne kella kolme pärastlõunal.

Ebaregulaarne trenn

Ilma regulaarse trennita ei suuda keha toota piisavalt endorfiine. Endorfiinid tekitavad aga head tuju ning muudavad inimese positiivsemaks. Lisaks mõjuvad need hästi immuunsüsteemile ja suurendavad seksihormoonide taset. Mida rohkem sa ringi liigud, seda rohkem endorfiine su keha toodab.

Menstruatsioonivalude leevendamine maiustustega

Suhkur mõjub kehale väsitavalt, kuid lisaks sellele mõjutab suhkur ka ajukemikaale, mille tegevus on kuupuhastuse ajal niigi kergelt häiritud. Kui menstruatsioonivalud tekitavad halba enesetunnet ja muudavad sind tujukaks, teeb suhkur selle olukorra vaid hullemaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles