Kas kaalutõus mõjutab inimese iseloomu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kehakaalu tõus muudab meie välimust, kuid kas see mõjub kuidagi ka iseloomule? Florida meditsiinikolledži teadlased tegid kindlaks, et kaalutõusuga seoses omandavad inimesed mõned uued iseloomujooned ning inimene pole enam endine.

Uuringu autor Angelina Sutin ütles, et kaalutõusul on pikaajaline mõju inimese psühholoogilisele loomule. Sutini loodud uuring näitas, et ka minimaalsed muudatused keharasva koguses võivad inimese iseloomu muuta, kirjutab Genius Beauty.

Kui inimese keharasva protsent tõuseb kasvõi 10 võrra, muutub inimene impulsiivsemaks ja tal on raskem kiusatustele vastu panna, sellest tulenevalt suureneb ka erinevate sõltuvuste tekkimise oht.

Eksperdid analüüsisid 1900 erineva sotsiaalse ning majandusliku taustaga inimese andmeid. Osalejatelt koguti kümne aasta jooksul infot nende kehakaalu ja iseloomuomaduste kohta.

Selgus, et neil osalejatel, kelle kaal uuringuperioodi vältel tõusis, oli raskem oma emotsioone kontrollida ja nad andsid kiusatustele kergemini järgi kui need, kelle kaal püsis stabiilsena.

Teadlased usuvad, et põhjuseks võib olla see, et me sööme sageli erinevate impulsside ajendil (stress, igavus, telerit vaadates), kuid mitte siis, kui tunneme nälga. Mugavustunne, mida inimene süües tunneb, jääb kehale hästi meelde ja taolised tunded tulevad meile meelde, kui otsime toitu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles