Kas pesemata teksapüksid võivad tervist kahjustada?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teksased
Teksased Foto: SCANPIX

Kas teksapükse tuleks pesta või mitte? Teksafirma Levi's tegevjuht Chip Bergh väitis mõni aeg tagasi, et teksapükse ei peaks üldse pesema. «Kui räägite tõeliste teksaarmastajatega, siis nemad võivad teile kinnitada, et siniseid teksaseid ei tasu üldse pesta,» ütles Bergh ajakirjale Fortune antud intervjuus.

Kuigi võib tunduda, et teksaste pesemata jätmine on ebahügieeniline, ütlevad mikrobioloogid, et tervisele see siiski liiga ei tee, kirjutab Business Insider.

Teksaseid ei soovitata pesta, sest kuum vesi ja pesuvahendid võivad teksaste kulumist kiirendada. Berghi sõnul tuleb siinkohal mängu ka keskkonnateadlik mõtteviis. Nimelt säästab teksaste pesemata jätmine vett ja elektrit.

On see ohutu?

Innsbrucki ülikooli molekulaarbioloogia osakonna professor Bernhard Redl ütles, et teadlased pole leidnud tõendeid selle kohta, et pesemata teksapüksid võivad tervisele kahjulikud olla. Seda juhul, kui teksaseid kantakse tavatingimustes, näiteks igapäevaselt tänavatel kõndimiseks.

Bakterid, naharakud ja higi kinnituvad meie naha küljest pükste külge, kuid «naha mikroorganismid ei ole meile kahjulikud,» väitis Alberta ülikooli inimökoloogia professor Rachel McQueen.

McQueeni sõnul leidub teatud keskkondi, kus riietuse steriilsus on väga tähtis, näiteks haiglates, sest riided võivad nakkushaigusi edasi kanda. «Kuid kätepesu on tunduvalt olulisem kui näiteks teksapükste pesemine,» selgitas McQueen.

Paar aastat tagasi tegi üks McQueeni tudeng katse ja kandis 15 kuud järjest teksaseid ilma neid kordagi pesemata. Seejärel uuriti, kui palju kogunes teksapükstesse selle aja jooksul baktereid. McQueen ja tema tudeng olid üllatunud, kui selgus, et pesemata teksastes oli sama suur hulk baktereid kui neis samades pükstes, mis olid korra pestud ja seejärel 13 päeva kantud.

Külmutamise müüt

Kuigi teksaste pesemata jätmine ei põhjusta terviseprobleeme, võivad püksid siiski lõpuks ebameeldivalt lõhnata. Teksafirmade eksperdid soovitavad teksapükse külmutada, et baktereid tappa ja ebameeldivast lõhnast vabaneda, kuigi teaduslikult pole tõestatud, et see meetod toimiks.

«Külmutamine ei tapa suurt hulka bakteritest,» sõnas Redl, «vaid paneb need n-ö ooterežiimile.» Bakterite kasv külmutamise ajal küll peatub, kuid aktiveerub uuesti siis, kui teksased on külmast välja võetud ning kehasoojus need üles sulatab.

«Ma usun, et tunduvalt parem moodus lõhnadest ja bakteritest vabanemiseks on teksaste tuulutamine päikese käes,» soovitas McQueen. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles