Viis levinud müüti sellest, kuidas teatud toiduained näonahale mõjuvad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toit võib oluliselt mõjutada meie välimust. Mitte ainult seda, kas me mahume oma lemmikteksastesse või mitte, vaid ka näiteks meie näonahka. Selleks, et nahk oleks piisavalt niiske ja jume laitmatu, tuleks hoolikalt jälgida, mida sa sööd.

Siin on aga hea uudis: teatud toiduainetel on küll halb maine ja usutakse, et need rikuvad nahka, kuid tegelikult ei vasta see kõigi toiduainete puhul tõele. Ja teatud toiduained, mida peetakse nahale kasulikuks, ei ole tegelikult niivõrd kasulikud. Women's Health Magazine toob välja levinud müüdid viie toiduaine kohta.

Müüt: šokolaad tekitab vistrikke

Fakt: see ei vasta tingimata tõele. Puhtas šokolaadis (kõrge kakao sisaldusega) on terve hulk antioksüdante ja head tuju tekitavaid ühendeid, mis mõjuvad nahale hästi. Ent šokolaad, milles on palju suhkrut ja piimatooteid, võib tõesti nahale halvasti mõjuda. Eelista tumedat šokolaadi, et oma keha ja nahka õigesti kohelda. Ja pea meeles, et vähem on rohkem – naudi šokolaadi tüki või paari kaupa, kuid sellega võiks päevane kogus ka piirduda.

Müüt: rasvased toidud muudavad naha laiguliseks ja punetavaks

Fakt: kõik rasvad pole võrdsed ja seda tuleks eriti meeles pidada siis, kui soovid, et su nahk oleks puhas ja särav. Pähklid ja seemned, oliiviõli ja avokaado sisaldavad nahale kasulikke õlisid ja antioksüdante (nt E-vitamiin). Ent friikartulid? Mitte eriti palju. Kuigi küllastunud rasvad muudavad naha «vihaseks», ütlevad eksperdid, et rasvad on nahale vähem kahjulikud kui töödeldud toidud (eriti töödeldud süsivesikud) ja suhkrud. Eelista taimseid õlisid värskel kujul ja väldi küllastunud rasvu ning töödeldud ja praetud toite.

Müüt: piimatooted mõjuvad kehale alati hästi

Fakt: piim ja piimatooded on head kaltsiumi, valkude ja D-vitamiini allikad, see vastab ju tõele? Jah, kuid piimatooted ei pruugi nahale alati hästi mõjuda. Osa eksperte on arvamusel, et piimas olevad koostisosad, mis on seotud testosteroonihormoonidega, võivad rasunäärmete töö kiirkäigule panna ja tekitades seeläbi nahaärritust. Kui sul on näonahaga probleeme, asenda piim näiteks mandlipiima või sojapiimaga, milles on sama palju toitaineid kui tavapiimas. Ka kitsepiim võib nahale paremini mõjuda kui lehmapiim.

Müüt: kofeiin võib tekitada vistrikke

Fakt: teatud hulk eksperte ütleb, et kofeiin ei põhjusta otseselt aknet, kuid võib päästikuna mõjuda juhul, kui inimesel on juba akne tekkimas. Samas on kofeiin ka mingil määral kasulik. Paljudes kofeiiniga jookides (kohv, must ja roheline tee) on ka palju antioksüdante, mis kaitsevad nahka kahjustuste ja päikese eest. Kofeiini tasuks siiski tarbida mõõdukalt, et see ei tekitaks näiteks silmade alla tumedaid laike. Lisaks tasuks juua palju vett, et tasa teha kofeiinist tingitud vedelikukaotus.

Müüt: looduslikud magustajad ei mõju nahale nii halvasti kui rafineeritud suhkrud

Fakt: suhkur on suhkur. Suhkrul on põletikku tekitavaid omadusi, eriti kergesti mõjub see nahale. Kõik asjad, mis tekitavad veresuhkru järsku muutust, võivad tekitada põletikku ja kiirendada vananemisprotsessi. Kuigi mõned looduslikud magusained ei mõjuta veresuhkrut nii palju kui tavaline valge suhkur, on fakt siiski see, et enamik magusaid asju võivad nahale halvasti mõjuda. Ürita igat tüüpi suhkruid võimalikult vähe tarbida. Eelista looduslikke magustajaid (nt mett), mis on magusamad kui suhkur, seega neid on vaja vähem lisada, et magusaisu saaks rahuldatud. Võid proovida ka näiteks vahtrasiirupit, milles on palju mineraale ja põletikuvastaseid ühendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles