Naised, kes keerutavad plaate

Priit Pullerits
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisi Voolaid
Liisi Voolaid Foto: Toomas Tatar

Sellega, et DJd on enamasti mehed, ollakse harjunud. Liigagi harjunud. Tegelikult on paljud kaunima, atraktiivsema soo esindajad Eestis tõestanud, et DJ-töö, mis nõuab nii tehnilisi oskusi kui ka füüsilist vastupidavust, sobib imehästi neilegi. Need siin on tuntumad naised, kes mängivad muusikat.

Liisi Voolaid, 25. Vabakutseline, üritus- ja kontserdikorraldaja / PR-töö.

Miks pole artistinime? Ei tunne, et seda oleks vaja.

Millist muusikat mängite? Helgus ja sume rütm, mis palub tantsule. Soul on lemmik, ja kõik hingestatu – mis iganes muusikastiilis. Üks mu eelmise aasta eredam leid peitus Led Zeppelini loos «Whole Lotta Love».

Kus esinete? Iga kuu koos Girti Suuniga Wabadus Cafes ning sariüritusel «Ilus hetk hetkes» (iga kuu 4. laupäeval).

Lemmikartistid? Võiksin oma lemmikutest, Jacksonist ja Erykah Badust alustades, heietama jäädagi. Aga viimased nädalad olen ärganud Womack & Womacki «Conscience» vinüüli saatel ja nii mõnus on.

Kuidas DJks saite? Ehk tänu kodule, kus kasvasin üles isa pillimängu saatel, ja tänu heale sõbrale Tõnn Kuulile (DJ MVP), kellel juhtumisi olid kodus vinüülimängijad, mis mulle esimesest puudutusest väga meeldima hakkasid.

Muud huvid? Ei suuda seniajani ega ilmselt kunagi valida, kas number üks armastus on muusika või hoopis tants, mis on olnud minuga trennisaalides ja lavadel alates sellest ajast, kui olin viiene. Tantsul on praegu mu elus koht moodsa jazz-tantsu tundides sõbranna ja koreograafi Eliisa Loti käe all. Natuke sahtlisse kirjutaja olen ka.

Heidy Purga, 39. Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse nõunik, «Eesti laulu» produtsent.

(foto: Toomas Tatar)

Miks pole artistinime? Kui plaadimängimist kunagi alustasin, oli oluline pigem muu kui oma esinejanimele mõtlemine. Olen muusikat mängides ikka seesama Heidy, kes ka igapäevaelus. See pole mu jaoks rollimäng, vaid osa igapäevaelust.

Millist muusikat mängite? Peamiselt vana muusikat ja peamiselt vinüülidelt. 60ndatest alates, keskendudes peamiselt soul-funk-disco kuldajastule, 70ndatele. Mul on kord nädalas Raadio 2s oma raadiosaade «Must mesi», kus seda muusikat kuuleb. Aga mängin ka muud, näiteks nii bassist maailmamuusikat – world­bass, afrobeat, kuduro, moombathon jne – kui suhteliselt tihti reggae-pidudel jungle’it, dancehall’i. Ainus tingimus muusikamängimisel on žanriülene: muusika peaks olema hea.

Kus esinete? Mul on kaks käimasolevat üritustesarja kord kuus, «Must mesi» ja «Bassi-Missa» vastavalt kohvikus Must Puudel ja Sinilind. Suveks kolime ilmselt Hetke, et saaks aknaid-uksi lahti hoida ja sooja suveöö helidega segada. Von Krahl on meil kõigil ilmselt olnud peamiseks kohaks, ka Studio. Tartus kõikvõimalikud kohad, mis kord aastas nime muudavad. Igasugused keldrid ja väiksemad hubased urkad. Ma pole suure klubi DJ. Suvel esinen ka folgi ametlikus programmis, juba teist aastat – see on massive!

Lemmikartistid? Quincy Jones, Billy Paul, Witch, The Temptations, The Blackbirds, Mike James Kirkland, Marsha Wilson, Dr.Buzzards Original Savannah Band, Lavern Baker, Miracles, Roy Ayers. Aga ka So Shifty, Vybes Kartel, Miss O, BertOnBeats, Uproot Andy jt.

Kuidas DJ'iks saite? Tänu sellele, et töötasin Raadio 2s, ümbritsetud heast muusikast ja melomaanidest. Hakkasin kuulama, orienteeruma, koguma, sain julgustust, sain saate, harjutasin, küsisin nõu, hakkasin väljas mängima. Algus oli 2000–2001. DJ-ndus pole minu jaoks olnud kunagi töö.

Muud huvid? Teen aeg-ajalt toredatele kohvikutele mixtape’e, praegu just ühte uude lahedasse kohta Pärnus. Perekond ja muusika on peamised. Palju rohkem ei jõuagi.

Hanna-Stella Haaristo, 29. Hariduspoliitika analüütik Praxises.

(foto: Mihkel Maripuu)

Miks pole artistinime? Kui kunagi plaatide mängimisega alustasin, lasin küll plakatitele panna oma muusikablogi – Planetaryfunk – nime, sest muusikakuulajad ja potentsiaalsed peokülalised ilmselt võisid seda nime paremini teada kui mu pärisnime. Aja jooksul aga süvenes tahtmine esitleda end pigem iseendana, sest blogi kõrval teen ju muid asju ka elus ning tundus loomulikum olla Hanna-Stella.

Millist muusikat mängite? Olen suuresti elektroonilise muusika austaja ning mulle on oluline lugudes sügav bass ja põnevad, murtud biidikäigud. Kuigi tänapäeval on žanrite piirid väga hägused. Võib öelda, et minu plaadiriiulis leidub post-dubstep’i, house’i, hiphoppi, veidi d’n’b-d, sama tähtsalt kohal on 80ndate disko ning kaasaegne sündipop. Püüan alati mängida ainult vinüülidelt, kuigi vahel tuleb ka mõnd teist formaati kasutada, näiteks selliste lugude esitamiseks, mida polegi vinüülil üldse välja antud.

Kus esinete? Kindlaid esinemiskohti ei ole, kõik käib pigem selle järgi, missugustele üritustele mängima kutsutakse. Viimase aasta jooksul on peamised kohad olnud Sinilind, Ulme, Hetk, Paar Veini.

Lemmikartistid? Enda jaoks võin klassikuteks ja mind oluliselt mõjutanuteks pidada selliseid artiste nagu Moodymann, Burial, Machinedrum, DJ Rashad, Joy Orbison, Mount Kimbie, Toro Y Moi, Blood Orange, London Elektricity, LTJ Bukem, MJ Cole.

Kuidas DJks saite? Esimest korda mängisin avalikult plaate 2009. aasta kevadel Tallinn Music Weeki raames plaadifirma One Sense sünnipäevapeol nii sõprade õhutusel kui ka enda soovil. Kuna olin selleks ajaks juba mõnda aega vinüülplaate kogunud, tundus loogiline samm seda head muusikat vahel ka teistega jagada.

Muud huvid? Kogun vinüülplaate, hoian kõrva peal uutel lugudel ja artistidel ning pean muusikablogi, kirjutan vahel muusika­arvustusi Müürilehes või teistes väljaannetes, käin jooksmas ja sõidan rattaga.

Heivi Saaremets. Vabakutseline, kostüümikunstnik paarile tuntud telesarjale ja -saatele.

(foto: Mihkel Maripuu)

Artistinimi? Heivi S. Pärit on see 90ndatest ja naljaga pooleks võetud tolleaegsete DJ-nimede järgi, nagu Roger S ja teised. Lõpuks kuidagi jäigi nii.

Millist muusikat mängite? Ega muusikalisi piire ole: kui võimalik, mängin kõike seda, mis mulle hingelähedane. Ööklubides mängin house-muusikat ja 70ndate diskot.

Kus esinete? Praegu olen aja maha võtnud ja tegelen muude asjadega. Aga olen mänginud pea kõikjal, viimastel aegadel klubis Privé, Sinilind, Von Krahl, Butterfly jne.

Lemmikartistid? Moodymann, David Bowie, Pink Floyd, Arcade Fire, The Fall, Suicide, PJ Harvey, Miles Davis...

Kuidas DJks saite? Plaate mängima hakkasin 90ndate lõpu poole. Kuna sattusin 90ndate algusest saati uue tantsumuusika ja reivilaine sisse ja ega mul lapsest saati muid huvisid peale muusika eriti olnudki, siis oli see loomulik jätk.

Muud huvid? Armastan merd ja metsa. Pean suvel iga päev saama meres ujuda ja oma Hiiumaa metsas tahan olla nii palju kui võimalik. Loen raamatuid, vaatan häid filme ja naljasaateid. Vahel, kui aega saan, teen rätsepatööd.

Triin Tulev, 27. Moetoimetaja ajakirjas Buduaar.

(foto: Margus Ansu)

Miks pole artistinime? Ma ei tunne selleks vajadust.

Millist muusikat mängite? House-muusika eri stiile, nagu minimal, soulful, deep, french, funky, balearic. Vahel viskan midagi lõbusat, à la Händeli «Xerxes», miksi sisse.

Kus esinete? Väga erinevates kohtades, alates glamuursetest ööklubidest ja lõpetades n-ö garaažipidude, erapidude ja mõne festariga Aasias. Sel aastal mängin ka ühel kodumaisel festivalil.

Lemmikartistid? Joris Voorn, Moby, Massive Attack, Tube & Berger, Händel.

Kuidas DJks saite? Esimest korda mängisin avalikult plaate kümme aastat tagasi Pärnus mingil underground-peol koos Heidy Purgaga. Tõsiselt võtsin oma hobi käsile 2009. aastal Tais. Elasin Aasias neli aastat ja mängisin tollal ainult Aasia riikides. Mu vanemad on muusikud – isa helilooja Toivo Tulev ja ema heliterapeut Juta Tulev –, ise õppisin Otsa-koolis dirigeerimist ja veidi klassikalises osakonnas trummegi. Muusika on suur osa minu elust ja see, et minust sai DJ, on lihtsalt asjade loogiline käik. Ma tõesti armastan plaadimängimist.

Muud huvid? Mood, reisimine, omaette džunglites hängimine, ornitoloogia.

Kerli Tarum, 23. Sotsiaalmeedia projektijuht.

(foto: Margus Ansu)

Artistinimi? curlykills. Kuna olen terve elu otsekohese suhtumisega endast kurja esmamulje jätnud, siis tegi mu sõbranna kümme aastat tagasi nalja – curlykills. Miks ta Kerli asemel Curly kirjutas, ma ei tea, aga nii see nimi tuli ja jäi.

Millist muusikat mängite? Minu DJ-settidest võib oodata kombinatsiooni vihasest bassist, intensiivsest twerk’ist, kurjast moombahton’ist ja energilisest electro house’ist. Täpsemalt saab kuulata mu SoundCloudi lehelt.

Kus esinete? Klubi Studio, Puhvet A.P.T.E.K., kohvik Noorus.

Lemmikartistid? Diplo, Dillon Francis, Baauer, RoxXxan, Angel Haze, Yellow Claw, Major Lazer, Missy Elliott, DJ Snake, Wilkinson.

Kuidas DJks saite? Kolm-neli aastat tagasi töötasin öölokaalis Balou, kus sõbrunesin DJdega, ja nii see teekond algas.

Muud huvid? Astroloogia.

Merimell Sokk, 21. Muusik.

(foto: Mihkel Maripuu)

Miks pole artistinime? Kuna pole veel teist sama nimega inimest kohanud, tundus enda eesnime kasutamine hea ja ainulaadse valikuna.

Millist muusikat mängite? Techno. Breaks.

Kus esinete? Kõige tihedamini võib mind leida klubist Studio.

Lemmikartistid? Minu suureks iidoliks on kujunenud prantsuse techno produtsent Gesaffelstein. Samuti on mulle aastaid suureks inspiratsiooniks olnud artist nimega Maelstrom.

Kuidas DJks saite? Minu DJ-karjäär sai hoo sisse, kui otsustasin hakata osa võtma DJ-võistlustest. Jäin silma Meelis Merile, kes mind oma tiiva alla võttis.

Muud huvid? Muusika produtseerimine, helitaustade valmistamine telekanalitele, laulmine.

Liisi Ree, 35. Vabakutseline projektijuht.

(foto: Margus Ansu)

Artistinimi? L.Eazy. Tegelikult oli mul päris alguses teine artistinimi, T.B – Squaw, aga kuna see oli keeruline ja ammendas end kiiresti ning juhuslikult koos sõpradega arenes ühel õhtul mu pärisnimest välja L.Eazy, siis nii ka jäi. Täielik juhuse ja sõnakombinatsiooni kokkulangevus.

Millist muusikat mängite? Põhiliselt trumm-ja-bass-stiili, aga mõnikord ka muid stiile, näiteks bassimuusika, house, techno, electro jne. Kokkuvõtvalt: valdavalt tummisem tantsumuusika.

Kus esinete? Mängin plaate põhiliselt Von Krahlis ja Sinilinnus. Vean ka reedeti kell 22 Raadio 2s koos To-Sha ja Qbaga saadet «Tjuun in».

Lemmikartistid? Nimistu saaks liiga pikk, kui kõik kirja panna. Mõned hetkelemmikud: Lenzman, Total Science, Vaiko Eplik, Avoid Dave.

Kuidas DJks saite? Niipea kui õppisin selgeks kassetimängijal «Play» nupu kasutamise, olin muusikamaailmast lummatud.

Nii väiksena, kui end mäletan, meeldis mulle muusika järgi tantsida. Kuna isal oli üsna korralik tollal ringiliikuva popmuusika kogu nii kassettidel kui vinüülidel, sain päris hea põhja. Hiljem tulid juba satelliit-TV ja MTV, mida väga palju vaatasin. Lõpetasin ka Pärnu lastemuusikakooli klaveri erialal ja ühel päeval tunduski, et võiksin muusikat teistele ette mängida. Esimest korda juhtus see Pärnus tollases Rohelises Salongis ja helikandjateks olid nii kassett kui ka CD. Olin siis 17.

Muud huvid? Kuna mu kodus kasvab väike tüdruk, siis praegune kõige suurem huvi on tema. Aga mulle meeldivad endiselt head raamatud, filmid, samuti meeldib aeg-ajalt tervisesporti teha ning huvitavate ja toredate inimestega vestelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles