Ämmaemanda nõuanded naisele raseduse planeerimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui teie mõtted liiguvad unistuste suunas saada perelisa, siis kindlasti pole hilja hakata planeerima rasedust. Raseduse planeerimine on eelduseks, et sünniks terve laps.

Keha ja vaimu ettevalmistamine antud protsessis on vägagi individuaalne. On paare, kel õnnestub see paari kuuga, on ka neid, kes vajavad selleks rohkem aega. Näiteks 100 paarist rasestub ühe kuu jooksul  ligikaudu 30 ning umbes 10-20 paaril võib rasestumine aega võtta kauem kui aasta, vajades sealjuures ka spetsialistide abi.

Siin on lihtsamad nõuanded raseduse planeerimiseks:

1.      Külasta oma arsti või ämmaemandat enne rasestumist!  Väga oluline on usalduslik side arsti või ämmaemandaga. Mõtle läbi, milline on sinu elustiil, toitumisharjumused, kaal, kas sa kasutad ravimeid, milliseid haigusi oled ise põdenud ja millised haigused on sinul ja sinu mehel esinenud suguvõsas. Kõik see on väga oluline informatsioon ja võib mõjutada sinu planeeritavat rasestumist või rasedust edaspidi.

2.      Manusta foolhapet ja vitamiine. Soovituslikult on hakata võtma vitamiine vähemalt kuu enne rasedaks jäämist. Tavaliselt piisab ühe vitamiini manustamisest, kuna selles juba on vajalik annus foolhapet.

3.      Ütle oma arstile või ämmaemandale, milliseid ravimeid kasutad. Mõned ravimid ei ole head esimesel rasedustrimestril,  kuna nad võivad kahjustada loote arengut. Samuti suhtu ettevaatusega käsimüügis olevatesse ravimitesse, loe alati läbi ravimi infoleht ja konsulteeri oma arsti, ämmaemanda või apteekriga.

4.      Loobu suitsetamisest, alkoholist ja mõnuainetest. Küsi julgelt loobumise osas abi oma arstilt või ämmaemandalt! Ennastkahjustav elustiil kahjustab ka sinu loodet, mis võib kaasa tuua kõrgenenud riski väärarenguteks, enneaegseks sünnituseks, madalalaks  sünnikaal ja muudki.

5.      Vaata üle oma toitumisharjumused. Rasedus ei ole aeg, kus sööd kahe eest ja võtad mõnuga juurde 25 kg. Harju tervislikult sööma juba enne rasedust, et vältida üleliigseid kilosid ja sellega seonduvalt probleeme (näiteks gestatsioonidiabeet ja kõrgenenud vererõhutõbi) raseduse ajal.

6.      Ole füüsiliselt heas vormis. Leia endale sobiv liikumisviis, mis võiks kesta läbi raseduse ja ka peale seda. Soovituslikult võiks naine tegeleda aktiivselt jalutamisega ja ujumisega. On spordialasid, mis ohustavad rasedust, seetõttu on mõistlik rääkida oma arsti või ämmaemandaga ning kuulata nendepoolseid soovitusi.

7.      Tee oma hambad korda juba enne rasedust. Raseduse ajal toimuvad mitmed hormonaalsed muutused, mille tulemusena on igemed vastuvõtlikumad hambakatule ja igemepõletik on kiire tekkima. Uuringutes on väljatoodud, et igemepõletik võib olla üks enneaegse sünnituse riskidest.

8.      Piira liigset kohvi tarbimist. Loobuma kohvist ei pea, küll aga on välja toodud normaalne päevane annus, mis jääb 200 milligrammi piiresse. Liigse kohvi tarbimine võib tekitada unehäireid ja unepuudusest tingituna väsimust.

9.      Rääkige oma partneriga tulevikust. Vestelge partneriga enne lapse saamist kodutööde ning isikliku aja jaotusest pärast lapse sündi. Vestelge ootustest, eesmärkidest, kohustustest - see väldib konfliktide tekkimist peale rasedust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles