Lugeja küsib: miks mul hakkab trenni tehes pea valutama?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Mul hakkab alati trenni tehes pea valutama. Samas ma joon trenni ajal enda arvates piisavalt vett, seega vedelikupuudus ei tohiks olla põhjuseks. Milles võib probleem olla ja mida ma saaksin ette võtta?» kirjutas üks naine.

Talle vastab Women's Health Magazine'i vahendusel treener Larysa Didio.

Tavaliselt kipub nii olema, et regulaarne treening pigem vähendab peavalu tänu endorfiinide vallandamisele ja suurenenud vereringlusele ajus. Seega kui sa koged trenni ajal peavalu, võib põhjus olla milleski muus kui trennis endas.

DiDio sõnul võib valu põhjuseks olla kas vedelikupuudus, veresuhkru kõikumine, pinges rinna-, kaela- või õlalihased, kõrge vererõhk.

Isegi kui jood trenni ajal piisavalt vett, tasuks jälgida, et tarbid vedelikke ka enne ja pärast trenni. DiDio soovitas päevas juua 8-10 klaasi vett ja ühe klaasi võiks juua umbes pool tundi enne trenni. Ta märkis, et ka toitumist ei tohiks unustada, sest tühja kõhuga trenni tegemine põhjustab veresuhkru kõikumist ja peavalu võib tugevamaks muutuda. Võta enne trenni näiteks väike vahepala, milles on valgud, rasvad ja süsivesikud tasakaalus (nt maapählivõiga riisikook). Ka toitumisel tasuks jälgida, et see leiaks aset vähemalt pool tundi enne trenni.

Kui tead, et sul on soodumus peavaludele, tasuks lihaseid trenniks eelnevalt ette valmistada, eriti juhul kui sul on istuv töö. Vale istumisasend ja pidevalt arvuti vaatamine võivad rühile liiga teha ning avaldada liigselt survet kaelalihastele. See võib omakorda peale kurnavalt mõjuda ja peavalu tekitada.

Selleks, et olulisi lihasgruppe lõõgastada, pakkus DiDio välja kaks lihtsat venitusharjutust, mida võiks päeva jooksul teha. Esiteks proovi «ukseavavenitust»: aseta peopesad kahel pool vastu uksepiita ning liiguta oma keha ukseavast läbi, hoides jalgu paigal ja rinda ees. Kaela- ja õlalihaste lõõgastamiseks proovi toolil järgmist venitusharjutust: hoia vasaku käega tooli alumisest servast kinni, samal ajal parema käega pead paremale tõmmates, kuni tunned, kuidas su külg venib. Seejärel vaheta pooli.

Kui sul ka pärast seda pea valutab, siis võib probleemiks olla vererõhk, sest vererõhu järsud muutused võivad peavalu põhjustada. Alusta trenniga aeglaselt ja lase oma kehal ning südamel trenni intensiivsusega harjuda. Vererõhku on oluline kontrollida, seetõttu tasuks regulaarselt arsti juures käia.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles