Ameerika trummar paneb Eestis kartuleid

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käed tööle, käed tööle! Ameeriklast Mike Mileyt on isegi maailma parimaks trummariks nimetatud.
Käed tööle, käed tööle! Ameeriklast Mike Mileyt on isegi maailma parimaks trummariks nimetatud. Foto: Erakogu.

Tähelepanu, naised ja neiud, siit loost saab elutarkust. Näiteks: «Kõik tüdrukud, kes tahavad rokkstaariga tutvuda: käituge nii, nagu teid ei huvitaks!»

Kohe näha, et rokkar! Ta tuleb laupäeva hommikul intervjuule hilinemisega ja jalgu järel vedades. Silmi katavad tumedad prillid. Kujutlen teda Nimeta baaris tüdrukutele pudelist viina suhu kallamas ja baariletil trampimas. Mida muud maailmakuulus trummar Eestis reede õhtul teha võiks?

Väljavaated saada hommikukohvi vähenevad iga suletud kohvikuga (väga varane hommik), millest Narva maanteel möödume. Mike Miley naeratuse pühib pettumusevari: «Kas siis eestlased tõesti laupäevahommikuti kohvi ei joo?»

Vaatan hirmuga ta trummarirusikaid. Need veel ei tõmbu pingule.

Et ta mõtted mujale veeretada, teen hääle lõbusaks: «Kas on raske hommik?»

«Misasja?»

«Et käisid eile väljas…»

«Oh ei! Ma olen üpris igav.»

Mu kujutluspilt temast baariletil kukub kolinal kokku. Kõnnime vaikides edasi.

«Muide, mul ei ole kaua aega,» ütleb ta siis. «Lähme naise ja lapsega maale. Täna hakkame spinatit ja salateid istutama. Salatiks, tead küll.»

Mike Mileyt on nimetatud maailma parimaks rock/indie-trummariks. Ta on Los Angelesest, elanud Hollywoodis. On jamminud California osariigi Long Beachi ülikoolis Santana ja Ricky Martiniga. Käib rahvusvahelistel lavadel rokkimas bändiga Rival Sons. Nad on eriti edukad olnud Euroopas. Miley on bändiga maailmale mitu tiiru peale teinud, juunis tuleb välja nende neljas album «Great Western Valkyrie».

Aga mis kõige tähtsam (vähemalt tundub nii, kui ta oma elust räägib): tema naine on eestlane ja neil on seitsmekuune poeg.

«Kas sa oled alati trummar olnud?»

«Alati,» ütleb ta eesti keeles.

Aga paar aastat tagasi sai temast hoopis Eesti põllumees. Ta veedab enamiku ajast bändiga ringi rännates ja videoid, plaate lindistades. Vabal ajal käib Eestis maad harimas ja poega kiigutamas.

Lõpuks leiame koha, kus Miley esimesed kohvilonksud kätte saab. Siis hakkab ta rääkima asjadest, mis teda tegelikult huvitavad.

Usust. Katoliiklasena ütleb ta, et loeb «kõike, mis on usuga seotud,» sest teda «huvitab see, kuidas inimkonda tõmbab millegi poole». «Mulle meeldib selle üle arutleda.»

Eesti on siis küll huvitav valik. See on üks ateistlikumaid riike maailmas…

«Ma ei usu ateismi. Kui sa ei usu jumalasse, oled agnostik, mitte ateist. Inimesed, kes kutsuvad end ateistideks, otsivad lihtsalt tõestust. On väga haruldane, et inimene, kes end ateistiks peab, väidab kindlalt, et jumalat ei ole olemas. Absoluutseid väljaütlemisi ei saa teha asjade kohta, millel pole faktilist põhja all.»

Sa ütlesid sotsiaalmeedias, et ei jõua ära oodata, millal Eestis sõrmed mulda saad pista.

«Jah, me kasvatame Märjamaa lähedal oma toitu. Mulle meeldib tööd teha ja käed mustaks saada. Heina teha ja maad harida. Varsti hakkame kartuleid panema.»

Mike’i abikaasa on rahvusvaheliste suhete magister, kelle põhivaldkonnaks on põllumajandus. «Kui me esimest korda kohtusime, rääkisime põllundusest,» ütleb Mike. «See oli meie armastuse manifest.

Kuidas te kohtusite?

«Rock Cafés Eestis. Mängisime Rival Sonsiga. Kui bänd autogramme läks jagama, seisis mu [tulevane] naine teistest kaugemal. Teda ei huvitanud see üldse. See püüdiski mu tähelepanu.»

Mike kummardub diktofonile lähemale, et sellest sõnumist ükski täht kaduma ei läheks: «Kõik tüdrukud, kes tahavad rokkstaariga tutvuda: käituge nii, nagu teid ei huvitaks. See on parim viis. Aga ma tõesti ei soovita suhteid rokk­staaridega. Parem leidke endale kena noormees, kellel on töö olemas.» Ta naerab.

Mida bändikaaslased sellest arvavad, et sa pea poole ajast Eestis veedad? Kas keeruline pole niiviisi?

«On. Meil tuleb juunis uus album välja. Filmisime esmaspäeval video lõpuni, pesin meigi maha ja hüppasin teisipäeval lennukile. Mulle on eraelu väga oluline. Meil on kõigil bändis nii. Saame harva vabal ajal kokku. Peamiselt vahetame meile. Räägime bändi asjadest, niisama ei lobise, sest veedame nii palju aega ninapidi koos, et tahame vabal ajal distantsi hoida.»

Kui palju on sul õnnestunud Eesti muusikaeluga tutvuda?

«Mängin Tanel Padari bluusibändi ja Dramamama tüüpidega palju, kui siin käin. Käisin tihti Clazzis (jazz’i-klubi Tallinna vanalinnas – Arter), kui see avatud oli, sest mulle meeldib Brasiilia muusika.»

Kuidas sa Eestis trummimängimist harjutad?

«Mul on keset metsa väike katusealune. Käime maal kolm, neli korda nädalas. Kodus ei harjuta ma trumme nii palju, kuivõrd oma käsi, et neid ja keha üldse trimmis hoida.»

Kas põlluharimine aitab?

«Jah! See muudab su tugevaks. Ja ma magan siin hästi. Ma armastan siin olla. Ma armastan Tallinna. Siin on lõbus.»

Mike Miley eelistab Eestit Ameerikale. Siin on tema arvates rohkem tagasihoidlikkust ja vähem võltsi. Elu on aeglasem, inimesi vähem. «Ameeriklased arvavad, et vaid Ameerikas valitseb täielik vabadus. Ma tunnen end siin ka vabana,» kinnitab ta.

Mike Miley õpetab

Veel veidike elutarkust Ameerika trummarilt.

«Lasin täna hommikul naisel sisse magada. Võtsin poja sülle, vahetasin mähkmeid, kiigutasin teda ja laulsin talle. Laulan sellest, kui armas ta on ja kui suured on ta sinised silmad. Laps annab palju inspiratsiooni.»

«Vaid bändiga turneel olles olen pöörane. Meie ajakavad on kiired ja hullumeelsed. Bändis olemisel ja igal õhtul esinemisel on hoopis teine loomus. See võib sind ära kurnata, kui sa end tervislikuna ei hoia. Me saame selle eest palka, et käituksime nagu lapsed. Mul on hea meel, et saavutasin edu küpses eas. 27-aastasena ei oleks ma suutnud suhet hoida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles