Viis tervislikku toiduainet, mis võivad mürgised olla

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned esialgu süütuna tunduvad toiduained võivad organismile tegelikult liiga teha. Näiteks rabarbri puhul tasuks meeles pidada, et kuigi varred on väga maitsvad ja söödavad, võivad selle taime muud osad olla mürgised.

Ekspert Joan McVoy sõnul pole aga rabarber ainuke tervislik toiduaine, mille puhul tuleks ettevaatlik olla. Järgnevalt on välja toodud seitse populaarset toiduainet, mis võivad mürgised olla, kirjutab Women's Health Magazine.

Rabarber

Kui rabarbri varres on ohtralt antioksüdante ja kaltsiumi, on taime juurtes ja lehtedes oksaalhapet, mis võib tekitada iiveldust, oksendamist ja nõrkustunnet. McVoy sõnul võivad sümptomid ilmneda ka juhul, kui lehti või juuri väikeses koguses süüa. Suurem portsjon võib kahjustada maksa ja neerusid.

Kartul

Kartuleid on inimkond söönud juba pikka aega ja teatavasti ei tee see populaarne toiduaine värskest peast kellelegi liiga. Aga kui toored kartulid saavad liiga palju valgust, võib neis tekkida mürgine kemikaal nimega solaniin, mis võib põhjustada kõhtulahtisust ja oksendamist (võib kesta 1-6 päeva). Solaniinile viitab see, kui kartulikoore all on rohekat värvust. Liigselt valgust saanud kartulite küljes võivad kasvada ka väikesed idud. McVoy ütles, et kui idud eemaldada ja kartul korralikult ära koorida, siis võib kartulit julgelt süüa. Aga kui sa pole kindel, kas kartul kõlbab süüa või mitte, viska see igaks juhuks minema ning hoia kartuleid alati jahedas ning pimedas kohas.

Puuviljade seemned ja kivid

Ilmselt oled kuulnud, et teatud puuviljade seemned võivad ja kivid võivad olla kahjulikud. Ja see vastab tõele. Õunte, pirnide, mango, virsikute, aprikooside, nektariinide ja kirsside kivid sisaldavad amügdaliini, mürgist kemikaali, mis võib muutuda veelgi mürgisemaks aineks. McVoy sõnul võivad need ained tekitada erinevaid terviseprobleeme, näiteks peavalu, iiveldust, oksendamist, kiirenenud südametööd ja kõrget vererõhku. Aga kui sa just meelega puuvilja seemet või kivi katki ei näri, siis tõenäoliselt ei puutu sa mürgise ainega kokku, sõnas McVoy. Seega ei tasu puuvilju oma menüüst välja jätta ega muretseda, kui kogemata ühe või kaks seemet alla neelad.

Aedoad

Kiudainete poolest rikkad aedoad võivad tšillikastme maitsvamaks muuta, aga kui neid toorelt süüa, võivad need kõhule liiga teha, sest neis on lektiini. Kui tahad tingimata tooreste ubadega süüa teha, leota neid eelnevalt vähemalt viis tundi vees ja seejärel viska see vesi minema. Keeda ube 10 minutit ja kurna vesi ära. Kui tahad ube söögi sisse panna, eelista konserveeritud ube.

Metsaseened

Kui poest soetatud seeni võib muretult söögi sisse panna, siis metsast korjatud seente puhul tasuks uurida, kas tegemist on söögiseene või mürgise seenega. Kuna seenesorte on niivõrd palju, siis tasuks teada, kuidas tuleks üht või teist sorti seeni valmistada (osasid tuleb kindlasti kupatada). Kui tundmatuid seeni valesti tarbida, võivad tulemuseks olla kõhulahtisus, oksendamine, neeru- või maksakahjustused. Kõige hirmutavam on see, et sümptomid ei pruugi mitu päeva välja lüüa.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles