Lapseootel naised satuvad teistest sagedamini liiklusõnnetustesse

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue Kanada uuringu järgi suureneb naistel raseduse teise trimestri ajal oht sattuda liiklusõnnetusse, mille tagajärjeks võib olla raske vigastus.

Rasedad naised satuvad võrreldes mitterasedate naistega 42 protsenti suurema tõenäosusega liiklusõnnetusse, kust nad toimetatakse edasi traumapunkti, vahendab Reuters.

«Normaalse rasedusega kaasnevad tavaliselt kurnatus, iiveldus, tujukõikumised, ärevus ja muud tähelepanu hõivavad tegurid, mis võivad juhtimist segada,» põhjendas Toronto Ülikoolis läbi viidud uuringu juht doktor Donald Redelmeier.

Redelmeier nägi uuringu vajalikkust, sest naised küsivad talt sageli, millised tegevused on raseduse ajal ohtlikud. Tihti on talt näiteks uuritud, kas Ameerika mägedel tohiks raseduse ajal sõita. «Mitte ühtki korda pole mult küsitud liiklusohutuse kohta, kuigi emale ja lapsele on see riskantsem,» sõnas ta.

Koos teiste teaduritega analüüsis Redelmeier 2006.-2011. aasta andmeid kõikide täiskasvanud naiste kohta, kes sel ajal lapse said. Neid andmeid võrreldi naiste raseduseelsete ja rasedusjärgsete liiklusõnnetuste andmetega, et näha, kas tuleb esile mingeid erinevusi.

Nõnda selguski, et kui 1000 mitteraseda naise kohta oli 4,6 liiklusõnnetust, siis 1000 raseda naise kohta juba 7,7 rasket liiklusõnnetust. Õnnetuste arv langes vahetult enne sünnitust ja jätkas langemist pärast sünnitust.

Kuigi õnnetusjuhtumite tõusu täpseid põhjuseid teadlased välja tuua ei saanud, oletas Redelmeier, et selle tingivad raseduseaegsed hormonaalsed muutused. Riskist hoolimata ei pea teadur põhjendatuks juhtimise vältimist raseduse ajal, sest kõiki liiklusõnnetusi saab vältida tavalisi ohutusnõudeid järgides. Arstid peaksid aga tema sõnul lapseootel naisi vastuvõttudel rohkem ettevaatlikkusele manitsema. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles