Seitse aegumatut nõuannet perenaisele, kuidas säästa raha

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

2013. aasta TNS Emori uuringu «Eesti elanike toidukaupade ostueelistused ja hoiakud 2013» järgi ostetakse enamasti Eesti peredes toidukaupu kaks-kolm korda nädalas, igapäevaselt ostab toitu ligi veerand peredest. Peamiseks toidukaupade ostkohaks on suuremad (kolme või enama kassaga) toidukauplused, mis on põhiostukohaks neljale perele viiest. Möödunud aastaga võrreldes ei ole ostuharjumustes olulisi muutusi toimunud.

Toidu hinnale pööravad tarbijad jätkuvalt suurt tähelepanu, kaks kolmandikku tarbijatest väidab end alati hindu jälgivat. Enamasti jälgitakse toitu ostes nii kilo- kui ka pakendi hinda. Samas ei pea Eesti tarbijad oma toidukulutuste üle enamasti täpset arvestust. Täpselt jälgib oma toidukulutusi iga seitsmes tarbija, umbes pooled tarbijatest teavad oma kulutuste ligikaudseid suurusjärke.

Kas on aga võimalik süüa tervislikult ja tasakaalustatult ning samal ajal säästa raha? Toitumisteadlased toovad välja mõned aegumatud nipid, mida järgides see õnnestub.

Koosta ostunimekiri. Nestlé toitumisinstituudi eksperdid soovitavad koostada kodus ostunimekirja ja pidada sellest rangelt kinni. Kui planeerida  menüü terveks nädalaks, siis saab osta ainult neid toiduaineid, mis on tõepoolest vajalikud, ning see aitab raha säästa.

Vali hooaja puu- ja köögiviljad. Puu- ja köögivilju tuleks valida vastavalt aastaajale, sest siis on need värsked ja maksavad vähem. Samuti tasub osta pika säilivusajaga tooteid, nagu näiteks riisi ja pastat.

Käi poes täis kõhuga. Toitumisteadlased soovitavad osta toiduaineid ainult pärast söömist. Nälg on halb kaaslane, sest siis ostame me tõenäoliselt liiga palju ja kasvab võimalus, et laseme end ahvatleda ostma täiesti mittevajalikke ja kasutuid asju – kooke, krõpse ja muid sarnaseid näkse.

Rohkem kaunvilju. Nestlé toitumisinstituudi teadurid soovitavad süüa rohkem köögiviljatoite ja kasutada lihatoitude valmistamisel rohkem kaunvilju (herneid, läätsi, ube). See säästab raha ja toob igapäevastesse retseptidesse vaheldust.

Külmuta toitu. Üheks säästmisviisiks on järelejäänud toidu külmutamine. Hiljem võite need lõunaks või õhtusöögiks üles soojendada. Samuti tasub külmutada köögivilju, sest siis on need kauem söödavad kui värskena. Toitumisekspertide sõnul püsib leib külmikus kauem värske. Kui külmikus on külmutatud toitu, siis ei kulu niipalju raha pooltoodetele, mis on tavaliselt kallimad. Liha soovitatakse osta korraga rohkem ja see kohe külmutada.

Kaalu koguseid. Kulutusi saab vähendada, kui mõtleme enne toiduainete ostmist hoolikalt oma toidukorvi läbi. Alati on vaja loogilist ja ratsionaalset kaalumist, kas pakutavat toiduainet on ka tegelikult vaja. Kui tõesti on, siis peaks küsima, kui palju seda ostma peaks.

Osta kohalikelt talunikelt. Supermarketist toiduainete ostmise asemel tasub otsida odavamaid toiduaineid kohalikelt turgudelt ja kohtadest, kus talunikud otse oma toodangut müüvad. Ja lõpuks aitab raha kokku hoida see, kui teha restoranis einestamise asemel rohkem kodus süüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles