Halvad harjumused, mis rikuvad sõrmeküüsi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud naised valivad küünelakke väga hoolikalt ja kulutavad suuri summasid selleks, et nende küüned ja seeläbi ka käed näeksid kaunid ning hoolitsetud välja. Miks juhtub sageli aga nii, et me ise rikume oma sõrmeküüsi teatud halbade harjumustega?

Today.com konsulteeris USAs kahe tunnustatud küüneeksperdi Katie Jane Hughesi ja Jin Soon Choiga, et välja selgitada, millised halvad harjumused teevad küüntele kõige rohkem kahju.

Küünte närimine

Ekspertide sõnul pole lapsed ja teismelised ainsad, kes närivad küüsi. Seda teevad ka täiskasvanud. Choi sõnul võib küünte närimine pikaajalisi kahjustusi tekitada: «Kui sa närid küüsi, siis ajapikku muudavad need kuju ja küüntele võivad tekkida kühmud ning vaod.» Lisaks pole see hügieeniline, sest küünte all on mustust. «Kui sa oma küüsi närid, siis samal ajal sööd sa seda mustust, mis küünte all on,» sõnas Hughes.

Küünelaki nokkimine

Kui sul pole küüntel just küünelakk, mis tuleb koorumise teel maha, siis ei tohiks küünelakki mingi hinna eest küüntelt nokkida. Choi ütles, et paljudel naistel on kombeks hakata küünelakki maha nokkima, kui see on mõnest kohast juba maha tulnud. Küünelaki nokkimine võib aga kahjustada küüne kõige pealmist kihti ja selle tulemusel muutuvad küüned nõrgaks.

Küüne nahandite ehk kutiikulite ründamine

Hughes ütles, et kuigi paljud inimesed lõikavad või närivad küüne nahandeid ehk kutiikuleid, tuleks need hoopis rahule jätta, sest mida rohkem neid näpitakse, seda raskem on neist lahti saada. Kutiikulite lõikamine muudab nahandid kuivaks ning need ei näe väga head välja.

Geelisõltuvus

Kuigi geeliga kaetud küüned on tugevad ja peavad kaunitena kaua vastu, võib geeli eemaldamine küüntele palju kahju teha. Hughes ütles, et geeli või geelküünte eemaldamine on just põhjuseks, miks talle geelmaniküür eriti ei meeldi. «Eemaldamine muudab küüned nõrgemaks. Maniküürija hõõrub su küüsi tõenäoliselt metallist vahendiga, et kogu geel korralikult maha tuleks. See võib väga kergesti küüntele liiga teha. Lisaks ei mõju küüntele hästi UV-valgus, mida nende paigaldamisel kasutatakse,» selgitas Hughes.

Küünelaki liiga pikalt kandmine

Choi ütles, et kui kanda küünelakki liiga kaua küüntel, siis võib see mõjuda samamoodi nagu geel ja muuta küüned kuivaks. «Kui eemaldad küünelaki, mis on liiga pikaks ajaks küüntele jäänud, siis märkad, et küüntel on valged plekid. See tähendab, et küüned on liiga kuivaks läinud,» selgitas Choi.

Küünte kasutamine tööriistadena

Kleebitud siltide eemaldamine toodetelt, kleepuvate plekkide kraapimine, küünte abil plekkpurkide avamine... kõik taolised tegevused kahjustavad küüsi. Mõistlikum oleks kasutada kääre või mõnd muud tööriista, et küüned ja maniküür jääksid kauniks.

Kinnasteta koristamine

Puhastusvahendite kasutamine paljaste kätega on suur viga. «Küüned paisuvad vedelikuga kokkupuutel ja kui hakata paljakäsi veel koristama, siis suureneb oht, et küüned võivad katki minna või nõrgaks muutuda,» ütles Hughes. Lisaks kuivatavad puhastusvahendid käsi ja lühendavad küünelaki eluiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles