Märke, et sul võib olla vedelikupuudus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Küsige ükskõik milliselt treenerilt, milline on üks suurimaid vigu, mis inimesed trenni tehes teevad ja vastuseks on tõenäoliselt see, et ei tarbita piisavalt vedelikke. Inimesed ei mõista, et trenni tegemiseks vajab keha vedelikku.

Põhjus, miks ei jooda piisavalt vett, võib olla ka selles, et inimene ei saa aru, millal ta keha vedelikku vajab. Women's Health Magazine uuris füsioloog Greg Justice'ilt, millised on kolm peamist märki, et inimesel võib olla vedelikupuudus.

Peavalu

Keha kaotab pidevalt vedelikku. See tähendab, et kehast väljutatakse ka vajalikke aineid nagu naatrium ja kaalium, mis sisalduvad vedelikes. Nende ainete puudujääk mõjutab aga kogu keha keemiat. Ja aju on taoliste muutuste suhtes ülimalt tundlik ning see tundlikkus põhjustab peavalu.

Peavalu tugevus sõltub sellest, kui palju vedelikku oled kaotanud. Mida rohkem vedelikku kehast väljub, seda rohkem langeb ka vere kogus, mistõttu jõuab ajju vähem hapnikku. Selle tulemusel laienevad veresooned ja peavalu võib veelgi tugevamaks muutuda. Peavalude vältimiseks joo piisavalt vett.

Uriin on väga kollane

Justice'i sõnul võib piss väga kollaseks muutuda juhul, kui uriinis on liiga palju jääkaineid. Kui su kehas on piisavalt vedelikku, uhutakse jääkained kergesti ja tõhusalt välja. Aga kui kehas on vedelikku liiga vähe, jäävad ka jääkained kauemaks ajaks organismi.

Kõhukinnisus

Tänu veele liiguvad jääkained käärsoolde ja seejärel kehast välja. Kui kehas pole aga piisavalt vett, ei saa toit mööda seedeelundkonda normaalselt liikuda ega välju kehast siis kui võiks. Seetõttu tekib kõhukinnisus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles