Tüüpilised vead, mida lahutatud vanemad oma lastega teevad

Linda Pärn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lahkuminek on raske vanematele, kuid see on veelgi raskem lastele. Lastele võib tunduda, et lahutuse käigus jäävad nemad kõige vahele. Mõnikord on vanemad oma suhete klaarimisel nii ametis, et ei märkagi, kui valesti nad lastega käituvad.

Paljud lapsed saavad vanemate lahutusest hingehaavad, mille võtavad endaga kaasa isegi täiskasvanuikka. Tegelikult on võimalik kõike seda ära hoida, kui mees ja naine on teadlikud, millist kahju nad oma käitumisega teha võivad ja kuidas tegelikult peaks toimima, kirjutab WebMD.

Ära tee lapsest käskjalga! Paljud lapsevanemad hakkavad pärast lahutust lapse kaudu suhtlema. See põhjustab lastele suurt stressi ja sunnib neid lahendama olukordi, mille klaarimisega ei saa vanemad isegi hakkama. Tänapäeval on elektroonilisi suhtlemisvõimalusi, mis välistavad silmast-silma kohtumise, kui see vanematele liiga raske on. Kirja teel suheldes saab rahulikult keskenduda probleemile ja vältida tüliallikaid, mis kisuks lahti vanad haavad. Lisaks tähendab see, et kogu suhtus on võimalik salvestada, kui peaks vaja olema seda hiljem enda kaitseks kasutada.

Kui pead suhtlema teise vanemaga otse või telefoni teel, siis jälgi, et te püsiksite teema juures. Pane tähele, et sa ei alluks provokatsioonile, kui teine pool tahab tüli kiskuda. Jää napiks, räägi asjast ja lahku viisakalt. Su lapse vaimne tervis sõltub sellest.

Ära tee lapsest oma psühholoogi! Teismeline tahab tunda, et ta saab oma elu kontrollida. Kui vanemate lahutus juhtub olema õrnas eas, lööb see kogu tema maailma segi. Sulle võib ju tunduda, et ta on piisavalt küps, et sind mõista, kuid see oleks väär oletus. Ära kurda kunagi oma vanematele lastele, kui halb on sinu meelest nende teine vanem ja ära räägi neile ka liigselt lahutuse detailidest. Teismeline võib oma ärevuse ja kontrollivajadusega jätta mulje, et toetab sind, kuid sina pead olema lapsevanem. Abi palu mujalt. Kui vaja, professionaalilt. Lapsele kurtmine on vale ja teeb talle liiga.

Proovi oma last mõista. Laps peab teadma, et vanem vähemalt üritab temast aru saada. Pärast lahutust on laps kindlasti segaduses. Kuula ta ära, aga ära ütle talle, mida ta mõtlema peaks. See võib küll olla erakordselt raske, aga hoia oma keel hammaste taga ja ära kritiseeri lapse kuuldes teist vanemat. Keskendu konkreetselt sellele, mida ta sinult küsib. Näiteks: «Tundub, et sa oled kurb/vihane/ärritunud, et kohtud täna oma isa uue naisega. On see tõsi?» Lapsevanemana ei peagi sul igale murele lahendus olema, peamine on, et sa lapse mure ära kuulaksid ja julgustaksid teda sellest rääkima.

Ära tee lapsele ülekuulamist. Kui laps oli nädalavahetusel su endise abikaasa juures, siis ära hakka peensusteni nuhkima, mis ta seal tegi ja kes kuidas oli. Kujuta ette, et ta oli näiteks maal tädi juures. Last pinnima hakates sätid ta täpselt tüli keskele ja lapsele on see erakordselt raske. Teiselt poolt ei tohi sa ka külmaks jääda või näidata, nagu sind ei huvitaks. Tema jaoks on see täiesti uus olukord – harjuda kahe koduga ja leida moodus, kuidas nende kahe maailma vahel tasakaalu leida. Küsi talt lõbusaid ja üldiseid küsimusi, mis pinget maandavad, ja siis lase tal olla.

Heasta kahju, mida oled juba teinud. Paljud vanemad, kes seda loevad, võivad mõista, et on juba tahtmatult eksinud. Õnneks on lapsed väga andestavad ja sul on veel võimalus tehtu korvata. Raskem võib see olla siis, kui on tegu hilisteismelisega, kes hoiab vihast kõvemini kinni. Kui oled midagi valesti teinud, pane tähele järgmist.

  • Vabanda lapse ees. Palu andeks, sest see võib oluliselt olukorda muuta.
  • Selgita detailselt, mida sa valesti tegid ja edaspidi pühendu enda käitumise muutmisele.
  • Lepi lapsega kokku lihtne märguanne – näiteks lase tal iga kord käsi üles tõsta, kui hakkad kogemata oma endist kaasat maha tegema. Siis tead, et oled läinud liiale ja pead maha rahunema. 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles